Heb je plannen om later zelf fruitboompjes te maken d.m.v. enten of oculeren? Dan kan je NU onderstammen vermeerderen door stekken ofwel bestellen (kopen) bij sommige boomtelers.
Deze herfstperiode is meest geschikt voor het vermeerderen van onderstammen door middel van winterstekken/ houtstekken.
STEKTIJD.
Tijdens de maanden november en december.
Sommige kenners nemen in september of oktober stekken van onderstammen omdat de beworteling dan beter zou verlopen. (Snoeihout dat verwijderd wordt bij het oculeren kan als stekhout gebruikt worden)
Neem bij voorkeur stekken VOOR er strenge (winter)vorst is geweest. Wintervorst heeft een nadelige invloed op het vormen van wortels.
Stek van de laagstampeer-onderstam (Kwee) gemaakt van snoeihout dat bij het oculeren (augustus) verwijderd werd.
Dit jaar heb ik opnieuw Cydonia oblonga 'Kwee A' gestekt op 4 november. Stekken van Malus appelonderstam (MM 106) werden op 31 oktober gemaakt en ook in P9 potten gestoken.
De stekken werden in zwarte potten (P9) gevuld met recyclage potgrond gestoken en die potten werden gewoon buiten geplaatst.
PLANTENSOORTEN.
Fruitboomonderstammen van peer, kers en pruim. De onderstam is het onderste deel van een (geënte) fruitboom dat de wortels draagt. De entplaats wordt bij het planten altijd boven de grond gehouden.
Onderstammen van peer zijn Kwee A, Kwee Adams, Kwee C en Kwee Eline. (Pyrus 'Pyrodwarf' kan je niet vermeerderen dmv stekken)
Een te stekken onderstam voor kersen is Prunus avium 'Colt'.
Een te stekken onderstam voor laagstam pruimenbomen is 'Saint Julien A' (Dit jaar gestekt op 28 september in P9-potten)
Zwakgroeiende appelonderstammen voor laagstam M9, B9 en M27. (Meestal gebruikt men hier de vermeerderingsmethode "afleggen" of men neemt stekken tijdens de zomerperiode.)
Volgens sommige kenners is ook de appelonderstam MM106 goed te vermeerderen dmv winterstekken.
Onderstammen voor stamboompjes van trosbessen en kruisbessen: gele alpenbes (Ribes odoratum 'Brecht').
Druifonderstammen (o.a. '5BB' en 'SO4') zijn moeilijk of niet te bekomen in Nederland en België. In Duitsland zijn de verschillende druifonderstammen wel te bekomen.
STEKTIPS.
Gebruik stevige eenjarige twijgen om er hielstekken of gewone stekken uit te knippen.
De aanbevolen steklengte is 15 tot 25 (30) cm. Knip de stekken bovenaan net boven een knop schuin af. Stekken met een hiel (of voet) wortelen volgens sommige kenners beter dan zonder hiel.
Stekken van een potlood-dikte zijn het beste.
De houtige winterstekken worden in bussels gebonden, geëtiketteerd en tijdelijk ingelegerd op een schaduwrijke plaats in openlucht.
Je kan ook enkele stekken plaatsen in een doorgesneden plastiek fles gevuld met stekgrond om de beworteling te versnellen. Plaats die fles met stekken op een lichtrijke plaats bij een temperatuur van ca 15°C.
In maart worden de houtstekken/winterstekken afzonderlijk op hun definitieve plaats uitgeplant. De winterstekken wortelen beter als ze op zwarte plastiekfolie uitgeplant worden.
VERMEERDERINGSTECHNIEKEN.
Onderstammen van kiwi's (Actinidia deliciosa) en pawpaw (Asimina triloba) zijn meestal niet te vermeerderen door stekken maar wel door zaaien. Onderstammen voor hoogstam appel en peer worden gezaaid.
De meeste appelonderstammen worden vermeerderd door middel van afleggen en/of marcotteren door aanaarden.
Op de jonge gewortelde fruitboomonderstammen kan je later diverse rassen van fruit enten.
Bij druiven wordt er op de stekken (of pas gewortelde stek) een ent geplaatst (= stekenten of stenten).
TIP! Bij sommige boomtelers kan je begin november onderstammen bestellen om daar later zelf op te enten. Bestel ze voor 15 november!
NUTTIGE WEBLINKS IVM HET VERMEERDEREN VAN FRUITBOOM-ONDERSTAMMEN:
Meer lezen over winterstekken/ houtstekken van onderstammen.
Fruitsoorten vermeerderen door stekken (index-pagina).
Stekkalender voor alle fruitsoorten
Verwantschap en familie bij het enten van fruitbomen. Meer lezen.
Facebook groep- Liefhebbers van fruit & fruitteelt. Volgtip!
BOEKENTIP voor EEN SUCCESVOLLE FRUITTUIN.
Meer lezen over "Gemakkelijk fruit. Fruit uit eigen tuin, terras en balkon" (Auteur Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers).
Groente- en Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder) met praktische tips voor alle fruitbomen.
Volg eens een voordracht en/of workshop ivm stekken van fruitsoorten/onderstammen. In de fruit-nieuwsbrief (rubriek "agenda") lees je er meer van. Eén keer per maand de fruitnieuwsbrief met praktische fruittips ontvangen? Schrijf je hier in voor de maandelijkse Fruit-ABC nieuwsbrief.
labels: winterstekken kwee, winterstekken onderstammen, winterstekken pruimonderstammen enten, onderstammen stekken, vermeerderen van onderstammen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten