Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

donderdag 13 augustus 2009

Perzikbomen eenvoudig vermeerderen door zaaien.


Snij de vruchten middendoor en haal de steen er uit. (Foto van 'Pink Peachy' een roze bloeiende sierperzik/ dwergperzik)Reinig de steen goed en bewaar hem op een vochtige plaats (Bijvoorbeeld in een pot met wat potgrond). Indien de steen toch uitgedroogd is dan kan u hem 24 uur in water leggen en nadien in potgrond of zaaigrond bewaren.


(1)In maart worden de stenen horizontaal in volle grond gezaaid. De zaaidiepte is ca het dubbele van de zaaddikte (ca 4 cm). In een pot zaaien is ook mogelijk. (2)Eerst verschijnen de twee kiembladen en later de gewone bladeren (3). Zodra de bladeren afgevallen zijn in de herfst (winter) kan u de boom verplanten (4).


U kan de zaailingen gewoon laten groeien op een ruime plantafstand ofwel in de winter enten met een speciaal perzik- of nectarineras.
De volgende winter moeten de bomen op een ruime plantafstand geplant worden. (3 - 5 meter)


Perzikbomen (Prunus persica) kunnen vermeerderd worden door zaaien en door oculeren. Zaaien is een heel eenvoudige manier om planten te vermeerderen. De maanden augustus en september zijn meest geschikt om deze vermeerderingsmethode te doen.

Voor fruitbomen wordt het zaaien meestal niet gebruikt, met uitzondering voor sommige zaailingonderstammen (Hoogstam). Perzikbomen zijn een uitzondering, die wel met goed resultaat kunnen gezaaid worden, want perzikzaailingen geven ook goede eetbare vruchten.
De typische raseigenschappen (vruchtvleeskleur, vroegheid, groeihoogte, ...) gaan soms wel verloren. Het witvlezige ras 'Reine de Vergers' is meestal wel zaadvast.

Gezaaide perziken kunnen het volgende jaar gebruikt worden als onderstam. Op deze zaailingen kan u andere perzik- en nectarinerassen oculeren.
Meer lezen over het zaaien of stratificeren van perzikzaden.
Sommige fruitboomonderstammen kunnen gezaaid of gestekt worden, terwijl andere afgelegd moeten worden.
Meer lezen over (fruit)planten vermeerderen.
Ongeveer 2 tot 4 jaar na het zaaien kan u meestal vruchten plukken van de gezaaide perziken. Geoculeerde zaailingonderstammen geven na 1 tot 2 jaar reeds vruchten.
Meer lezen over het oogsten van perziken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten