Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

donderdag 6 augustus 2009

Wespenval om wespen te vangen


'Discovery', een vroege zomerappel met vraatschade van wespen.


Vraatschade van wespen aan de vroege zomerappel 'Discovery'


Doorgesneden plastieken fles met omgekeerde flessenteut. Opgevuld met suikerhoudende frisdrank.


Vlaanderen en Nederland worden geteisterd door een wespenplaag. Deze zwart-gele insecten zijn er deze zomer vroeg bij! Momenteel is er reeds veel schade aan rijpe pruimen, appels en peren. Binnenkort kunnen wespen ook rijpe druiven beschadigen.

Op een eenvoudige manier kan uzelf ook een val maken. Maak een val met als lokmiddel cola, gele limonade of bier met hoge gisting. De wespen zullen tot bij de vloeistof vliegen en nadien niet meer buiten geraken en verdrinken.
Eén val kan honderden wespen neutraliseren. Hang enkele vallen nabij rijpend fruit en de schade blijft beperkt.

Indien de wespen geen schade aanbrengen dan hoeft u geen wespenval aan te brengen. Wespen zijn immers ook nuttig want ze eten bladluizen, vliegen en muggen.

Na enkele dagen kunnen er honderden wespen in de val zitten en komen er enkel nog vliegen op af. U kan dan best de val leegmaken, reinigen en indien nodig opnieuw vullen met een suikerhoudende vloeistof.
Bij een gemakkelijk te onderhouden wespenval hoeft u enkel de onderste schroefdop leeg te maken.
Probeer niet op eigen houtje een wespennest te verdelgen! In één nest kunnen er 20 000 tot 50 000 wespen zitten. Als wespen doorhebben dat je hun nest wil vernietigen zetten ze immers masaal de aanval in!

Werkwijze voor het zelf maken van een wespenval:
Neem een plastiekfles van cola of water en snij met een scherp mes op ca 10 cm van de schroefdop horizonaal de fles door.
Van een andere fles (zelfde type fles) snijdt u opnieuw op 25 cm van de bovenzijde de fles door.
De kortste trechter duwt u in de langste trechter tot de bovenranden ongeveer gelijk zitten en mooi afsluiten. Indien de randen niet goed afsluiten dan kan u ze bij elkaar vastnieten of vastkleven met wat plakband. Indien er toch een kleine opening blijft, dan kunnen de wespen langsdaar ontsnappen.
Maak een klein gaatje links en rechts waarin u een draadje kan vastmaken om de fles omhoog te hangen in de boom.
Opvullen met suikerhoudende vloeistof.
De teut (schroefdopuiteinde) mag de vloeistof niet raken.

Meer lezen over ziekten en plagen op fruit-, groente- en sierplanten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten