Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

woensdag 23 juni 2010

Rode- en witte trosbessen oogsten.



Foto's:
Vogels zijn een probleem bij de rode trosbessen.
Witte en witroze trosbessen hebben meestal minder last van vogelvraat.

Rode- en witte trosbessen of aalbessen behoren tot de groep houtig kleinfruit of zachtfruit en kunnen als struik of als leivorm in elke tuin geplant worden.
Door verschillende rassen aan te planten, kan men oogsten vanaf 15 juni tot einde augustus. Combineer bijvoorbeeld 'Jonkheer van Tets', 'Rolan' (middentijds) en 'Rondom' & 'Augustus' (laat).
Witte- en roze trosbessen zijn lekker zoet, terwijl de rode trosbessen licht zuur smaken. Witte trosbessen zoals 'Witte Parel' en 'Blanka' hebben soms minder last van vogelvraat.
Wacht met oogsten tot de volledige tros rijp is. Zijn de trossen niet volledig gevuld dan waren de weersomstandigheden tijdens de bloei minder ideaal ofwel is er al vogelvraat geweest.

Let op voor extreem warm weer, want dan kunnen de bessen ook verbranden in de zon. Het aanbrengen van een schaduwnet of groeidoek geeft een goede bescherming tegen zonnebrand.

Meer lezen over witte, rode en zwarte trosbessen (Ribes rubrum, Ribes nigrum).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten