Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten.

vrijdag 6 augustus 2010

Zomersnoei bij fruitbomen en fruitstruiken.


Sommige fruitsoorten kunnen beter in de zomer gesnoeid worden dan in de winter. De snoeiwonden genezen sneller, de groeireactie is minder sterk en het resultaat blijft langer zichtbaar. Steenfruit (pruim, perzik, abrikoos, kers), rode bessen, zwarte trosbessen, braambessen, frambozen en druiven mogen tijdens de zomermaanden gesnoeid worden. Doordat het gewas luchtiger wordt, is er minder gevaar op uitbreiding van schimmels.
Tijdens abnormaal zonnig weer (+25°C.) kan de zomersnoei beter niet uitgevoerd worden. Het gevaar voor zonnebrand op de vruchten en bessen is dan te groot. De zon mag niet rechtstreeks schijnen op vruchten, bessen en druiven.
Het innijpen/intoppen van jonge scheuten kan je bij fruitbomen nu beter niet meer doen.
Verwijder bij appelbomen de witziektescheuten (witziektepluimen) om nieuw infecties te voorkomen.
Bij alle fruitbomen die ge├źnt werden moet nog steeds de wildopslag goed verwijderd worden.
Meer lezen over zomersnoei bij fruitbomen.
Walnoten (okkernoten) kunnen best in augustus of september gesnoeid worden.
De meeste steenfruitsoorten (Prunus-soorten zoals o.a. pruimenbomen, kersenbomen, perzikbomen en abrikozen) worden tijdens de zomerperiode gesnoeid!
Bij druiven mag er nog steeds zomersnoei gedaan worden: verlengenis innijpen/intoppen ca 3 bladeren boven de tros. Okselscheuten innijpen op 1 blad ofwel volledig verwijderen. Overbodige (te lange) zijtakken mogen ook verwijderd worden.
Meer lezen over snoeien van fruitbomen en fruitstruiken in de fruit-snoeikalender.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.