Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

woensdag 11 april 2012

Rupsen van de wintervlinder nu bestrijden?


De rupsen van de kleine wintervlinder (Operophtera brumata) en grote wintervlinder kunnen vele bladeren, bloemknoppen en vruchtjes beschadigen. (Foto 1)
Bloemtrossen worden aan de bodem aangevreten.
De meeste rupsen laten zich einde mei (begin juni) neerdalen naar de grond om zich daar te verpoppen.

Vroegbloeiende en middenvroegbloeiende rassen lijken meer schade op te lopen van de kleine wintervlinder. Ook is er meer schade aan kortstelige rassen dan bij langstelige rassen. 'Schone van Boskoop' (keukenappel) en 'Saint Remy' worden veel aangetast. Fruitbomen nabij een loofbos (eiken en wilgen) hebben een grotere kans op schade.
Het tijdstip voor een eerste behandeling is meestal bij de bloei van de vroegste appelrassen (o.a. 'Schone van Boskoop') en een dagtemperatuur vanaf 15°C.
In sommige gevallen worden de bomen bijna volledig kaal gevreten, waardoor het in mei opnieuw winter lijkt te zijn. Dergelijke bomen lopen opnieuw uit en hebben later heel zwakke bloemknoppen, waardoor er een jaar later een misoogst kan zijn.

Bestrijding:
- Kleine vogels zoals mezen ruimen veel rupsen op. Hang mezenkastjes omhoog aan de bomen!
- Kippen die onder de bomen lopen ruimen ook veel rupsen op.
- Fruitbomen behandelen (einde) april-mei met het biologische product Bacillus thuringiensis (Merknaam: Xentari WG). Dit product werkt het best bij een temperatuur vanaf 15°C. Bij zware aantastingen is een tweede behandeling nodig.

NUTTIGE WEBLINKS IVM DE WINTERVLINDER:
Lijmbanden of rupsenlijm aanbrengen..
Afgevreten bladeren, bloemen en vruchten door de wintervlinder (mei)
Struiken en hagen planten om ziekten en plagen te voorkomen.
Ziekten en plagen op fruitbomen en houtig kleinfruit.
Groente- en Fruit Encyclopedie met snoeiinformatie van trosbessen en ander houtig kleinfruit.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten