Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

maandag 9 april 2012

Zelfbestuivende kiwibessen in de tuin (Actinidia arguta 'Issai')


Kiwibessen (Actinidia arguta) zijn heel gemakkelijk te kweken in warme, beschutte tuinen!
Breng meer kleur en smaak in uw tuin met een minder alledaagse fruitsoort, de kiwibes. Het is een opvallend sierlijke klimplant die ook in de siertuin een plaats mag hebben.
De zoete, groene, onbehaarde bessen (minikiwi's) rijpen vanaf begin/ half september gedurende een drietal weken. Ze zijn te eten zonder te pellen en zijn bijzonder rijk aan vitamine C.

Kiwibessen zijn gemakkelijke klim- en leiplanten die wel enige steun vragen. Een pergola of een zonnige muur (schutting) met horizontale draden zijn zeer geschikt. Ze vragen een gematigd en vochtig zomerklimaat in openlucht.

Deze bijzondere fruitsoort kan best bestoven worden door een mannelijke kiwibes. Er bestaat ook een zelfbestuivende kiwibes Actinidia arguta 'Issai' die zonder bestuiver ook vruchten geeft. Met een extra mannelijke bestuiver worden de bessen dikker. Deze zelfbestuiver 'Issai' kan ook in een grote pot op uw terras gekweekt worden.

Kiwibessen zijn opvallend weinig vatbaar voor schimmelziekten, waardoor biologische teelt mogelijk is. De druifachtige bessen zijn rijk aan vitaminen, nuttige mineralen en antioxidanten.

In winterrust is de kiwiberry bijzonder winterhard. Eenmaal uitgelopen (april) zijn de jonge delen wel vorstgevoelig. Indien de jonge delen bevriezen, dan is er geen oogst dat jaar en hergroeien de planten normaal. Volwassen planten kunnen tot 30 kg bessen produceren. Bij dreigende nachtvorst kan je best een vliesdoek aanbrengen als beschutting. Overdag verwijder je best die bescherming, want anders lopen de knoppen nog sneller uit.
Meer lezen over kiwibessen of kiwiberry.
Vanaf maart en april zijn kiwibessen op diverse plaatsen te bekomen. Lees meer over adressen waar de kiwibessen/ kiwiberry (Actinidia arguta) te bekomen is.

Uitvoerige informatie over de rassenkeuze, teelt en verzorging van kiwibessen (Actinidia arguta) kan u vinden in de "Groente & Fruit Encyclopedie".
Meer lezen over de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)
In april kan er regelmatig nog nachtvorst voorkomen. Bescherm uw uitgelopen kiwibesplanten 's avonds met groeidoek of noppenfolie, want de jonge scheuten bevriezen snel!
Plant geen kiwibessen op laag gelegen, vorstgevoelige percelen, want de kans op een misoogst is dan groot. Meestal overleven de planten deze lentenachtvorst.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten