Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

maandag 1 oktober 2012

Fruitbomen & fruitstruiken snoeien in oktober.


Een deskundige fruitsnoei wordt zoveel mogelijk in de juiste maand toegepast. Bekijk nu onze handige fruit-snoeikalender; een handig overzicht wanneer wat te snoeien. Eenvoudig op te zoeken in de "Fruit ABC-Snoeikalender".

Een gewone (uitdunnings-)snoei kan men in oktober doen bij aardbeiboom (Arbutus unedo), bottelrozen (Rosa pendulina), braambessen (Rubus fruticosus), frambozen (Rubus idaeus), Japanse wijnbes (Rubus phoenicolasius) en taybessen (Rubus 'Tayberry').
Indien nodig mag men ook bij de Ribes-soorten (kruisbessen en trosbessen) wat overtollig hout wegnemen.
Om nu nog steenfruitbomen te snoeien is het eigenlijk te laat. Te laat snoeien van Prunus-soorten (pruimen-, kersen-, perzikbomen) geeft meer gevaar op aantasting van schimmelziekten. Wel is het aan te raden alle verdroogde vruchten (mummies) in de bomen goed te verwijderen. Zij zijn een besmettingsbron voor het volgende groeiseizoen.

Bij sterkgroeiende, onvruchtbare appel- en perenbomen kan u nu wortelsnoei doen. Hierdoor wordt de groeikracht veel kleiner en worden er meer bloemknoppen aangelegd. Mits een goede kruisbestuiving (en de aanwezigheid van bijen) kunnen deze bomen volgend jaar ook meer vruchten geven. Meer lezen over wortelsnoei.

Snoei bij voorkeur op een warme, droge dag zodat de wonden snel opdrogen en genezen.
Meer lezen over het snoeien van fruitstruiken, fruitbomen, druiven, noten en kleinfruit in oktober.

Planten vermeerderen? Van sommige plantensoorten kan het snoeihout bijgehouden worden om herfststekken uit te knippen. In een volgende blog hierover meer...

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM SNOEIEN:
Snoeien en leiden van taybessen/tayberry (Rubus 'Tayberry') .
Snoeien van zomerframbozen (Rubus idaeus).
Snoeien van zwarte bessen/zwarte trosbes/zwarte aalbes (Ribes nigrum).
Wortelsnoei als groeiremmer bij sterkgroeiende of onvruchtbare appel- en perenbomen.
Groente- en Fruit Encyclopedie met praktische snoeiinformatie voor fruitbomen, druiven en kleinfruit. Het snoeien van elke fruitsoort wordt er uitgelegd aan de hand van tekeningen, tekst en foto's. (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: fruitbomen snoeien, fruitsnoei oktober, snoeien oktober, snoeikalender oktober, fruitbomensnoei, snoeien fruitbomen oktober

Geen opmerkingen:

Een reactie posten