Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

maandag 18 februari 2013

Amandelbomen bloeien zeer mooi en passen in de fruit- en siertuin!


Foto 01: prachtiger roze bloemen in maart.


Foto 02: Foto van zwellende knoppen op 17 februari 2013. Om te behandelen tegen krulziekte is het nog iets te vroeg.


Foto 03: amandelnoten in gebarsten bolster.
Het is een zeer opvallende en mooie winter- of voorjaarsbloeier voor begin maart. Bij een lange winter kan de bloei ook later gebeuren.
Amandelbomen kunnen ook perzikbomen bestuiven, zodat deze nog beter kunnen dragen.

De amandel Prunus dulcis 'Robijn' is een gezond groeiende, zelfbestuivende boom, die weinig vatbaar is voor de krulziekte.
Bloei: roze bloemen in maart. Meestal zelfbestuivend. Amandelbomen kunnen ook perzikbomen bestuiven.
Standplaats: zonnige, tamelijk droge, doorlatende en beschutte standplaats. Voorkeur voor neutrale tot licht alkalische grond.
Vruchten: lekkere en voedzame amandelnoten in september
Boomkenmerken: Gezonde boom met een groeihoogte van ongeveer 3 m. Geschikt voor laagstam en halfstam. 'Robijn' is weinig vatbaar voor de krulziekte. Bladeren, bloemen en takken gelijken op deze van een perzikboom.

Eet twee of drie amandelnoten per dag als preventie tegen sommige soorten van kanker en om een mooie, soepele huid te behouden.

PLANTTIPS VOOR AMANDELBOMEN - Prunus dulcis.
Bij het planten in februari wordt soms aangeraden de lange twijgen op 1/3 snoeien. Hierdoor zou de hergroei beter verlopen.
Amandelbomen hebben een voorkeur voor goed doorlatende, matig vochtige grond. De grond is lichtzuur tot neutraal.
Plant bij voorkeur het amandelras 'Robijn', deze is weinig vatbaar voor de krulziekte!
Plant niet op een laaggelegen perceel dat gevoelig is voor lentenachtvorst.
Sommige amandelbomen zijn net zoals perzik- en nectarinebomen vatbaar voor de krulziekte. Zie weblink "krulziektetolerante perzikbomen".
Alhoewel de amandel 'Robijn' zelfbestuivend is, kan kruisbestuiving door perzik- en nectarinebomen sommige jaren voor nog meer vruchten zorgen.

SNOEITIPS VOOR AMANDELBOMEN.
Snoei bij voorkeur enkel tussen half april en half september. Eventueel kan er tijdens de bloei ook reeds gesnoeid worden.
Een regelmatige verjonging is nuttig om ook onderaan groeikrachtige takken te behouden.
De snoei van amandelbomen lijkt erg op snoei van perzikbomen. Zie weblinks.

NUTTIGE WEBLINKS VOOR AMANDELBOMEN.
Amandelbomen bloeien zeer mooi en passen in de fruit- en siertuin - Prunus dulcis.
Krulziektetolerante perzikbomen planten
Planten en snoeien van amandelbomen (Prunus dulcis).
Snoeien van perzikbomen om ze gezond te houden.
Verzamelvruchten of raapvruchten planten: amandelbomen - Prunus dulcis.
Snoeikalender voor alle fruitsoorten
Groente- en Fruit Encyclopedie met snoeiinformatie van fruitbomen en kleinfruit.

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: amandel, amandel boom, amandelboom, Prunus dulcis, Prunus amygdalus, amandelbomen, amandel soort, steenfruit, snoeien amandelboom, snoeien amandel, amandelboom planten

2 opmerkingen:

  1. Hallo,

    Ik had een vraag over een amandelboom bij m'n moeder in de tuin. Deze is ooit gezaaid, en nu al een aantal jaren oud (weet niet meer precies hoe oud). De boom staat als sinds half december in bloei. En wel vaker bloeit de boom vroeg (februari), maar dit is best bijzonder, zo vroeg. Mijn moeder zou graag amandelen willen bekomen. Is het raadzaam om een andere boom/ras aan te schaffen?

    Groet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Sommige rassen van amandel zoals de Robijn zijn zelfbestuivend. Als de boom jaarlijks bloeit en nooit vruchten draagt, dan is er mogelijk voor die boom toch een ander ras nodig. De belangrijkste oorzaak van het ontbreken van vruchten is dat de bloemen bevriezen door de (lente)nachtvorst. Mogelijk is de plaats waar die boom staat ook meer vorstgevoelig. Tip: https://www.facebook.com/groups/Frans.N/

    BeantwoordenVerwijderen