Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

maandag 25 maart 2013

Bodembedekking van vroegbloeiend steenfruit wegnemen!

Een bevroren grond onder de bomen kunt u afdekken met sneeuw zodat de bomen later uitlopen. Een late winter kan zo ook zijn voordelen hebben...
Door het later uitlopen van de fruitbomen is er een latere bloei en hopelijk minder kans op schade door nachtvorst tijdens de bloei!




WAT ZIJN STEENFRUITBOMEN?
Tot de groep van steenfruitbomen (= Prunus-soorten) behoren de zoete kers, zure kers (krieken), pruim, perzik, nectarine, amandel en abrikozen. Het zaad is omgeven door een harde steen, vandaar de naam steenfruit.
Meer lezen over de verschillende steenfruitsoorten (Prunus soorten).

KENMERKEN VAN STEENFRUITBOMEN.
Een typisch kenmerk van steenfruitbomen is dat ze vroeg in de lente al bloeien, waarbij de bloemen kunnen bevriezen. Meestal zijn einde maart de bloemen van de Japanse pruimen al geopend in Oost-Vlaanderen.

VORSTSCHADE AAN DE BLOEMEN VOORKOMEN.
De boomspiegel van fruitbomen moet tijdens de bloei vrij van begroeiing en mulch blijven.
Een zwarte (onkruidvrije), gesloten en vochtige grond kan 's nachts tot 3°C warmte uitstralen.
Als het maar licht vriest (vb. -2°C.), is die warmte uitstraling van de grond voldoende om geen vorstschade te hebben aan de bloemen.
Ligt er bijvoorbeeld hakselhout of strooisel onder de bomen dan kan bij een vorst van -2°C de meeste geopende bloemen bevriezen.
Verwijder daarom alle afdekmiddelen tot na de bloei.
Na de bloei mag de boomspiegel opnieuw afgedekt worden.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM LENTENACHTVORST:
Schade van lentenachtvorst voorkomen bij vroegbloeiende fruitsoorten!
Bloei verlaten en minder schade van lentenachtvorst aan vroegbloeiende fruitbomen.
Bodembedekking bij vroegbloeiende steenfruitbomen wegnemen.
Onkruid bestrijden is lentenachtvorstschade voorkomen.
Voorkomen van lentenachtvorstschade aan fruitbloesems.
Meer lezen over de verzorging van fruitbomen in de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: preventie vorstschade, steenfruit, lentenachtvorst, lentenachtvorstschade, bevriezen fruitbloemen, vorstschade bloemen, steenfruit lentenachtvorst, lente nachtvorst

Geen opmerkingen:

Een reactie posten