Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

woensdag 13 maart 2013

Kiwi's enten is niet moeilijk!

Te koud of teveel sneeuw buiten? Dan kan u in een licht verwarmde kas/serre kiwiplanten of appelboompjes enten...

In de fruitblog van januari kwam het zaaien van kiwi's reeds aan bod.
De gewone (behaarde) kiwi's (Actinidia deliciosa) is gemakkelijk te zaaien en mits wat handigheid ook te enten. De gewone kiwi is heel moeilijk te vermeerderen door middel van stekken, vandaar dat zaaien en enten meer aangewezen is!
Gezaaide kiwiplanten geven na ca 8 (10) jaar bloemen en vruchten. Geënte kiwiplanten geven meestal na twee jaar vruchten.
Zaai de kiwi's op een warme plaats (20°C), nadat ze een koudebehandeling hebben gekregen. Kiwizaailingen kunnen het volgende jaar geënt worden.

Als voorbereiding op het enten worden de kiwiplanten tijdig ingepot. Dit kan reeds in november - december gebeuren. De lange twijgen en wortels mogen hierbij wat ingekort worden.
De planten worden eerst in een koude (vorstvrije) ruimte geplaatst. Geleidelijk aan kan men de temperatuur verhogen, zodat de kiwiplanten in maart of april volledig in het blad staan.
De 1 - of 2 (3)- jarige kiwizaailingen welke goed in groei zijn kan men enten. Doordat de zaailingen in groei zijn getrokken, is de lukking van de enten meestal beter. (De lukking is 60 tot 90%)
Men kan enten op ongeveer 5 tot 10 cm boven de grond. Als entmethode kan men de plakgriffel (copulatie) en de verbeterde plakgriffel (Engelse griffel) gebruiken.
Voor een optimale vergroeiing tussen ent en onderstam moet de luchtvochtigheid voldoende hoog blijven. U kan dit bekomen door vliesdoek over de geënte onderstammen te leggen en door water te vernevelen op de planten.
Extra warmte aan de entplaats zorgt eveneens voor een betere vergroeiing tussen ent en onderstam.
Meer lezen over het enten van kiwi's.

Vanaf half mei als er geen vorstgevaar meer is kunnen de jonge entelingen in openlucht uitgeplant worden. Doe dit bij een bewolkte dag want de jonge bladeren verbranden gemakkelijk door de zon.
Meer lezen over de vermeerdering en snoei van kiwi's.
NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM KIWIPLANTEN (Actinidia deliciosa):
Kiwi's en kiwibessen snoeien (januari).
Kiwi's kan u zelf ook zaaien.
Kiw's en kiwibessen planten als leiplant in de tuin.
Mannelijke kiwibes in openlucht omenten.
Meer lezen over de verzorging van kiwi's en kiwibessen in de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: planten vermeerderen, Actinidia deliciosa vermeerdering, kiwi's vermeerderen, vermeerdering kiwi, kiwi enten, enten van kiwi, griffelen van kiwi, oculeren van kiwi, Actinidia deliciosa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten