Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

woensdag 24 april 2013

Appelbes (Aronia), een vitaminerijke besheester.Aronia of appelbes een winterhard nuttig gewas voor fruitliefhebbers, geschikt voor vitaminerijk vruchtensap.
De sierheester Aronia of appelbes is een bekende verschijning binnen het openbaar groen. Maar dat de Appelbes ook voor de particuliere tuin interessant is, is minder bekend.
Vanwege de goede gezondheid is bet bovendien een kansrijk gewas voor de geïntegreerde boomteelt. Voor de boomkwekerij liggen er dan ook meer mogelijkheden.
Aronia is een bladverliezende heester uit de rozenfamilie, die van nature voorkomt in het oosten van Noord-Amerika.
De sierwaarde ontleent hij aan de witte bloesem in april-mei, het gezonde donkergroene blad dat later een felle, meestal rode herfstkleur krijgt en de eetbare rode of zwarte bessen.

Er bestaan twee soorten en de hybride daarvan.
Aronia melanocarpa is een vrij kleine, vrijwel onbehaarde struik met zwarte bessen.
Aronia arbutifolia wordt hoger, heeft rode bessen die lang aan de plant blijven en is sterk behaard.
De hybride Aronia x prunifolia is meestal ook behaard en heeft auberginekleurige bessen.
Van de hybride zijn in de afgelopen jaren veel nieuwe cultivars in de handel gekomen, die als fruitgewas worden geteeld.

Meer lezen over de appelbes (Aronia).
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: appelbes, Aronia, Aronia melanocarpa, Appelbessen, Aronia appelbes, Aronia prunifolia, appelbes Aronia, Aronia bes, Aronia melanocarpa, Aronia arbutifolia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten