Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

woensdag 3 april 2013

Geef uw fruitbomen een goede start bij het planten.PLANTTIPS.
Ruim planten, matig bemesten en snoeien geeft de fruitbomen een betere hergroei.
Elke winter worden er fruitbomen en fruitstruiken geplant.
Voor een optimale groei zou elke fruitboom gesteund moeten worden door een boompaal. Laat de boom niet schuren tegen de paal, maar maak hem met een ruime lus vast. (Platte acht).
In het voorjaar van 2013 is het op de meeste plaatsen opvallend droog en kan het aangewezen zijn van de grond eens goed nat te maken.

ZORGEN NA HET PLANTEN.
Op de boomspiegel kan je een wat stalmest of compost aanbrengen zodat de vochtigheid en het bodemleven eronder optimaal is. Probeer de stam vrij te houden van het afdekmateriaal.
Laat het eerste jaar geen of slechts heel weinig vruchten staan aan uw fruitbomen. U kan nu reeds de meeste bloemen verwijderen, zodat uitputting voorkomen wordt.
Een fruittuin met herinplant vraagt wat extra aandacht voor het planten. Herinplant is als u opnieuw fruitbomen of kleinfruit plant waar eerder reeds fruitsoorten stonden.

Tagetes (afrikaantjes) hebben een aaltjesdodende werking en kunnen deze maand op een warme plaats gezaaid worden. (Zie afbeelding van Tagetes patula)

SLECHTE HERGROEI VERHELPEN.
Komt uw fruitboom na het planten nog niet in de groei? Controleer of de grond niet te droog is. Indien de grond erg droog is dan kan je éénmaal per week een flinke hoeveelheid water geven aan die boom.
Bomen die in de winter te nat stonden komen mogelijk niet in de groei doordat er wortels afgestorven zijn. Probeer de grondoppervlakte oppervlakkig los te maken en bedek de grond rond de stam met een 3 cm compost.
U kunt ook de fruitboom uit de grond halen en daarna op een verhoogde rug planten.
Meer lezen over fruitsoorten optimaal laten hergroeien na het planten.

Zie ook blog "Nazorgen bij het planten van fruitbomen"

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: optimale hergroei, planten fruitbomen, planten fruitsoorten, fruitsoorten planten, fruitbomen planten, fruit planten, verzorging fruitbomen, planten van bomen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten