Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

woensdag 18 september 2013

Santana, AllergieArme-appel voor biologische teelt.

Bij de meeste fruittelers is 'Santana' reeds geplukt.
Malus domestica 'Santana', is een schurfttolerant en zeer productief appelras.
Zo’n 2% van de mensen in Noord- en Midden-Europa heeft last van appelallergie.
Uit onderzoek blijkt dat ongeveer driekwart van deze groep wel 'Santana' wil eten omdat allergische reacties bij hen achterwege blijven na het eten van deze appel.
Naast het voordeel voor mensen met een appelallergie heeft Santana meer voordelen: Santana is een zeer milieuvriendelijk te telen appelras.
In kwetsbare gebieden (veel sloten, geen windhagen) is de milieudruk op het oppervlaktewater als gevolg van appelteelt vaak groot.
Met de teelt van 'Santana' is deze milieudruk sterk te reduceren. Dit omdat het ras schurfttolerant is en minder vatbaar voor vruchtboomkanker en roze appelluis.

'Santana' wordt begin/half september geplukt. Appels die later worden geplukt smaken beter, maar zijn niet meer bewaarbaar en moeten direct opgebruikt worden.

Naast Santana zijn er nog enkele rassen voor mensen met een appelallergie: Alkmene, Freiherr von Berlepsch, Rheinlander, Rubinette en Schone van Boskoop (Goudreinette).

Kenmerken van 'Santana' een allergiearme appel.
Plukken van herfstappels.
Goed appels en peren plukken is een kunst!
http://www.fruchthandel.de/newsnet/aktuelle-news/einzelmeldung-newsnet/provinzialverband-apfel-genuss-auch-fuer-allergiker/2c6998f33c18ec3c85a4b3d25a013968/
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: allergiearme appel, appel Santana, Malus domestica, Santana appel, Malus domestica 'Santana', allergie appel, appel allergie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten