Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

woensdag 5 maart 2014

Rode vlekjes op perenbladeren door de perenpokziekte nu voorkomen!

Door de abnormale zachte winter zijn de peren ruim een maand vroeger aan het uitlopen dan vorig jaar.
Zodra de perenknoppen open komen dan komen ook de eerste perengalmijten!

De komende maanden zijn die te herkennen aan de rode pokken (bultjes) op de bladeren en vruchten. (Zie foto lager)
U kan hiertegen NU enkele keren behandelen met spuitzwavel (microsulphur).


Perenbladgalmijt/perenpokziekte, met als wetenschappelijke naam Phytoptus pyri (syn. Epitrimerus pyri), wordt veroorzaakt door jonge mijten die plantensap van peren opzuigen.
De mijten overwinteren tussen de schubben van perenblad- en bloesemknoppen.
Vanaf de vroege lente ontstaan op de jonge perenbladeren kleine, groene wratjes die rond half of eind april rood verkleuren en later zwart worden.
Bij een kleine aantasting is het voldoende de aangetaste bladeren en scheuten te verzamelen en op de composthoop te doen ofwel te verbranden.
Bij zware aantastingen behandelen met spuitzwavel. In het voorjaar tijdens het uitloop van de knoppen een bespuiting uitvoeren. Indien nodig een tweede bespuiting uitvoeren juist voor de bloei.
Bent u te laat met die behandelingen begin april dan kan u nog steeds meerdere keren behandelen, maar het zal enkele weken duren voor er gezonde bladeren ontstaan.
Probeer het bodemleven te verbeteren door de (zwart gehouden) boomspiegel af te dekken met ca 6 cm compost. Werk die compost een beetje in met een cultivator.
In mei kan u bemesten met een samengestelde meststof.
Meer lezen over de perenpokziekte (Perenbladgalmijt).

Behalve de pokziekte zijn perenbomen soms ook vatbaar voor roestschimmel en voor schurft.
Rode, toegevouwen bladeren kunnen veroorzaakt worden door de vouwgalluis. Tegen bladluizen kan u schuilplaatsen voor oorwormen in de boom hangen. Ook kleefbanden rond de stam verhinderen mieren van omhoog te kruipen.
Meer lezen over ziekten en plagen bij perenbomen (Pyrus communis).

Het is niet altijd eenvoudig om ziekten en plagen op cultuurplanten te determineren.
Een overzicht van nuttige weblinks plantenziekten en plagen: diagnose, voorkoming en biologische bestrijding bij fruit, groenten en sierplanten.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM PERENBOMEN:
Rode vlekjes op perenbladeren van de perenbladgalmijt of perenpokziekte.
Meer lezen over de perenpokziekte (Perenbladgalmijt).

Groente- en Fruit Encyclopedie met uitvoerige snoeiinformatie voor perenbomen.

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: plantenziekten, plantenziekte peren, plagen, bladgalmijt, peren galmijt, perenbladgalmijt, perenpokziekte, mijten op perenbomen, pokken perenbladeren, rode vlekken peren, Phytoptus pyri

Geen opmerkingen:

Een reactie posten