Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zondag 30 maart 2014

Zonder moestuin toch tomaten kweken?

De eigen gezaaide tomatenplantjes kan u nu mogelijk reeds oppotten. Overdag is het voldoende warm in de kas/serre, maar 's nachts is een goede bescherming tegen mogelijke vorst noodzakelijk. Als de nachttemperatuur lager dan 5°C is er geen groei bij uw plantjes, met uitzondering van bepaalde koudetolerante rassen.
U kunt in de kas een kleine plastiektunnel maken over de opgepotte tomaten. Vliesdoek en een verwarmingstoestel helpen de plantjes de nacht overleven!
Hebt u geen kas of moestuin dan moet u de opgepotte plantjes binnen voor een raam plaatsen! Geef de plantjes zoveel mogelijk licht!

Ook vandaag kan u nog binnenshuis zelftoppende tomatenplanten zaaien!
Onderstaande foto's zijn niet van dit jaar, maar van een vorig teeltseizoen.Paprikarassen op foto: 'Earliest Red', 'Healthty' en 'Minibell' (KLIK OP DE AFBEELDING OM DEZE TE VERGROTEN)


Op de foto's:
'Budai Torpe', 'Ida Gold', 'Tiny Tim', 'Tom Red' en 'Whipper Snapper'.

Ook als u geen moestuin (groentetuin) hebt kan u op beschutte plaatsen tomaten en paprika's kweken! Er zijn enkele tomaten- en paprikarassen die een dwergachtige, compacte groei hebben en die gemakkelijk op het terras, balkon, veranda of vensterbank kunnen gekweekt worden. Meestal hebben ze een korte groeiperiode en geven op enkele maanden tijd talrijke middelgrote of kleine vruchten.
De rijpe vruchten zijn erg sierlijk en bovendien nog lekker van smaak.
Geschikte paprikarassen zijn o.a. 'Bell Pepper', 'Earliest Red', 'Healthy', King North' en 'MiniBell'.

Geschikte pottomaten zijn o.a. 'Balcon Zauber', 'Budai Torpe', 'Cerise Jaune', 'Fuzzy Wuzzy', 'Ida Gold', 'Napoli', 'Pendulina', 'Red Alert', 'Siberian Early', 'Solgold', 'Tiny Tim', 'Tom Red' en 'Whipper Snapper'.

Geef pottomaten de eerste weken NIET teveel water, want dan kunnen de worteltjes afsterven en de bladeren vergelen!
In maart en april hou je die tomatenplantjes best in een kas/serre (of veranda) waar het lichtrijk en warm is (12-20°C.)
Rond half april kunnen de planten bij zonnig weer al enkele uren buiten staan. Breng ze 's avonds terug binnen want ze verdragen geen koude! Kijk uit voor verbranding door te felle zon als de planten de eerste dagen buiten komen.
Zodra het gevaar op nachtvorst definitief voorbij is kunnen de planten buiten blijven staan. (Meestal rond begin/half mei).

Tomaten en paprika's vragen een zonnige, beschutte (droge), warme standplaats. Net zoals andere terras- en kuipplanten moeten ze regelmatig water en meststoffen (NPK) krijgen.
Meer lezen over bijzondere tomatenrassen.
Vergeten te zaaien? Tomaten zaaien kan net nog gebeuren, mits het zeker deze week te doen en de gezaaide tomatenzaden warm te houden (20-25°C.). Het is nu te laat om paprika's voor openluchtteelt te zaaien.
Zie ook de vorige blogs over het zaaien en inpotten van bijzondere tomaten.

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: balkontomaat, pottomaat, pottomaten, tomaten potten, potteelt tomaten, terras tomaten, pot tomaat, pot tomaten, tomaten kuipen, hanging baskets, tomaten in potten, balkon

Geen opmerkingen:

Een reactie posten