Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

dinsdag 22 april 2014

Appelbes (Aronia), een vitaminerijke besheester.Aronia of appelbes een winterhard nuttig gewas voor fruitliefhebbers, geschikt voor vitaminerijk vruchtensap.
De sierheester Aronia of appelbes is een bekende verschijning binnen het openbaar groen. Maar dat de Appelbes ook voor de particuliere tuin interessant is, is minder bekend.
Vanwege de goede gezondheid is bet bovendien een kansrijk gewas voor de eetbare siertuin.
Aronia is een bladverliezende heester uit de rozenfamilie, die van nature voorkomt in het oosten van Noord-Amerika.
De sierwaarde ontleent hij aan de witte bloesem in april-mei, het gezonde donkergroene blad dat later een felle, meestal rode herfstkleur krijgt en de eetbare rode of zwarte bessen.

Er bestaan twee soorten en de hybride daarvan.
Aronia melanocarpa is een vrij kleine, vrijwel onbehaarde struik met zwarte bessen.
Aronia arbutifolia wordt hoger, heeft rode bessen die lang aan de plant blijven en is sterk behaard.
De hybride Aronia x prunifolia is meestal ook behaard en heeft auberginekleurige bessen.
Van de hybride zijn in de afgelopen jaren veel nieuwe cultivars in de handel gekomen, die als fruitgewas worden geteeld.

De vitaminerijke pitvruchtjes zijn vooral geschikt om te verwerken tot sap en jam.
Meer lezen over de appelbes (Aronia).

GRATIS NIEUWSBRIEVEN MET TIPS ONTVANGEN?
Deze blogberichten ELKE DAG in uw mailbox? Schrijf je hier in om DAGELIJKS deze blogberichten met praktische tips voor de fruittuin in uw mailbox te ontvangen. (U ontvangt een bevestigingsmail, welke moet bevestigd worden)
Twee keer per maand tips voor de fruittuin in uw mailbox? Schrijf je hier in om twee keer per maand de Fruit-ABC nieuwsbrief te ontvangen. Deze GRATIS nieuwsbrief wordt de 1ste en 16de verstuurd.

Labels: appelbes, Aronia, Aronia melanocarpa, Appelbessen, Aronia appelbes, Aronia prunifolia, appelbes Aronia, Aronia bes, Aronia melanocarpa, Aronia arbutifolia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten