Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

woensdag 23 april 2014

Tips om water te geven bij droogte.


Op sommige plaatsen heeft het de laatste maanden bijna niet geregend. Het is nuttig van zelf extra water te geven aan sommige jonge bomen en struiken.

TIPS OM WATER TE GEVEN.
Probeer bij pas geplante fruitbomen en kleinfruit het water geven te beperken tot 1 x per week.
Eén keer schoffelen of hakken is hetzelfde als twee keer gieten: de dag na het water geven de grond oppervlakkig hakken of schoffelen voorkomt dat de grond uitdroogt.
Bedek de boomspiegel of plantspiegel met een flinke mulchlaag (hakselhout, compost, stro, ...) om het uitdrogen te voorkomen.
Dagelijks teveel water geven is ook nadelig voor het (oppervlakkige) wortelgestel dat luchtgebrek kan krijgen. Water geven bij droogte is enkel nodig als de planten 's morgens nog slap hangen.
Gebruik vooral regenwater om te gieten, want dit geeft geen vlekken op de bladeren en is beter voor het milieu.
Geef aan blauwe bessen GEEN leidingwater (te kalkrijk), maar gebruik regenwater!
Maai gazons niet te kort af want dan droogt de grond meer uit.
Kort gemaaid gras naast rijpend kleinfruit (frambozen, blauwe bessen, aardbeien, ...) geeft meer vogelschade aan het rijpe fruit. De eerste honingbessen (Lonicera caerulea) zijn nu rijp...
Planten in pot kunnen in de grond ingegraven worden zodat ze in de grond ook kunnen wortelen en water opnemen. Vóór het ingraven kan je de potplanten enige tijd in een emmer water plaatsen zodat de potkluit goed nat is.
Tomatenplantjes geef je bij voorkeur 's morgens water! Indien 's avonds water geven toch nodig is, let dan goed op dat de bladeren niet nat worden. Tomaten in een kas/serre moeten ook 's nachts gelucht worden zodat het overtollige vocht goed weg kan.
Andere planten kan je beter 's avonds water geven, zodat het water niet kan verdampen.

Meer lezen over tips bij het water geven van fruitsoorten. (Nieuw venster)

Lees ook "20 teelttips bij droogte in de moestuin". (Nieuw venster)

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
labels: droogte, tips om water te geven, uitdrogen voorkomen, water, water geven, water geven bij droogte, fruitbomen water geven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten