Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

dinsdag 22 juli 2014

Vroegtijdige bladval bij fruitplanten?

De zware regenval van de laatste dagen kan luchtgebrek veroorzaken in de grond waardoor de bladeren afvallen.


MOGELIJKE OORZAKEN VAN BLADVAL.
- Voedselgebrek. Op zandgrond kan er na extreme regen een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen (stikstof, kalium, ...) ontstaan.
- Schimmelaantasting. Diverse bladschimmels kunnen vroegtijdige bladval veroorzaken. Fruitstruiken geplant onder bomen zijn meestal meer onderhevig aan bladschimmels en bladval.
- Spintmijten. (Vooral tijdens een langdurig droge periode)
- Wateroverlast na regen (Te natte grond). Te natte grond of grond met een slechte structuur. De grond waar die boom staat moet voldoende lucht bevatten, want ook de wortels hebben zuurstof nodig! Tomatenplanten in potten verdragen geen te natte grond!
- Watertekort. Tijdens een langdurig droge periode kunnen de bladeren van pasgeplante fruitbomen en fruitstruiken verwelken en afvallen.
- Luchtgebrek in de grond (Te natte of te vaste grond met slechte structuur)
- Te diep geplant. Indien de boom nog niet lang geplant is, kan het een gevolg zijn van te diep te planten. Normaal mogen de wortels maar net onder de grondoppervlakte zitten. Zitten de wortels abnormaal diep, dan kunnen ze luchtgebrek krijgen, waardoor de boom of struik afwijkingen gaat vertonen.
- Door (te) veel ruw organisch materiaal (humus, compost) in de plantput te doen, kan er ook (tijdelijk) luchtgebrek zijn in de grond.

Het is niet altijd eenvoudig om ziekten en plagen op cultuurplanten te determineren. Ook bij sommige groentesoorten kan bladvergeling en bladval dezelfde oorzaken hebben.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM BLADVAL.
Vroegtijdige bladval bij kersen en ander steenfruit (Prunus-soorten).
Ook trosbessen, kruisbessen en sierbes (Ribes) kan vroegtijdig de bladeren laten vallen.
Vroegtijdige bladval bij trosbessen/aalbessen (Ribes).
Zomerframbozen, kersenbomen, pruimenbomen en druiven zijn zeer gevoelig voor wateroverlast en luchtgebrek in de grond.
Een overzicht van nuttige weblinks plantenziekten en plagen: diagnose, voorkoming en biologische bestrijding bij fruit, groenten en sierplanten.
Op de meeste fruitsoorten heeft de langdurige regenval een nadelige invloed.
Gevolgen van teveel regen en te natte grond op diverse fruitsoorten.
Geen natte voeten voor tomatenplanten in potten!
Groot gevaar voor de tomatenplaag (Phytophtora) op tomatenplanten in openlucht!

GRATIS NIEUWSBRIEVEN MET TIPS ONTVANGEN?
Deze blogberichten ELKE DAG in uw mailbox? Schrijf je hier in om DAGELIJKS deze blogberichten met praktische tips voor de fruittuin in uw mailbox te ontvangen. (U ontvangt een bevestigingsmail, welke moet bevestigd worden)
Twee keer per maand tips voor de fruittuin in uw mailbox? Schrijf je hier in om twee keer per maand de Fruit-ABC nieuwsbrief te ontvangen. Deze GRATIS nieuwsbrief wordt de 1ste en 16de verstuurd.
Volg de dagelijkse berichten en praktische tips op twitter! http://twitter.com/gdekinder

Labels: bladval aalbessen, bladval fruit, bladval kersen, bladverlies, plantenziekten, plagen fruit, plantenziekten en plagen, bladval Prunus, bladval Ribes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten