Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

woensdag 9 juli 2014

Zomerstekken van sleedoorn (Prunus spinosa).


Sleedoorn is eenvoudig te vermeerderen door zaaien en door wortelopslag. Mits wat extra aandacht is sleedoorn ook te stekken.
Het is nu een goede periode om sleedoorn of zwarte doorn (Prunus spinosa) te vermeerderen door middel van zomerstekken. Zomerstekken zijn kruidachtige stekken voorzien van enkele bladeren.

STEKTIPS.
De kruidachtige jonge scheuten kunnen einde juni - begin juli gestekt worden (= zomerstekken).
De steklengte is 5-8 cm en de onderste bladeren worden verwijderd.
Plaats de stekken in licht vochtige stekgrond (of zaaigrond) en druk de basis van de stekken licht aan. Er mogen geen bladeren aan de grond komen na het steken van de stekken.
Bescherm de kruidachtige stekken tegen uitdroging met groeidoek of plastiekfolie en voorkom een te hoge temperatuur (en verbranding) bij zonnig weer.
Regenachtig zomerweer met wat lagere temperatuur is gunstig voor een snelle wortelvorming.

GEBRUIK VAN SLEEDOORN.
Prunus spinosa (zwarte doorn, sleedoorn) is heel geschikt als vrij groeiende, ondoordringbare haag, houtwal of windsingel.
De blauwzwarte, berijpte, wrange bessen kunnen na de eerste vorst afgeplukt worden en zijn bijzonder geschikt voor verwerking.
Sleedoorn is een zeer doornige heester met zwarte takken en sneeuwwitte bloemen in maart-april die erg waardevol is voor bijen, vlinders en vogels.
Sleedoorn is ook bruikbaar als zwakgroeiende onderstam voor sterkgroeiende pruimenrassen.

NUTTIGE WEBLINKS IVM SLEEDOORN OF ZWARTE DOORN (Prunus spinosa):
Fruitbomen en fruitstruiken te stekken in juli.
Plantkundige kenmerken, planttips en teelt van sleedoorn of zwarte doorn (Prunus spinosa).
Sleedoorn, een laatrijpende steenvrucht.
"Groente- en Fruit Encyclopedie" met info over rassenkeuze, teelt en verzorging van diverse steenfruitsoorten.

In het voorjaar worden de sleedoornstruiken gemakkelijk aangetast door rupsen van de spinselmot, maar een bestrijding is normaal niet nodig. Vogels ruimen de rupsen snel op!
Deze periode is ook ideaal om kiwibessen (Actinidia arguta) en aardbeien (Fragaria ananassa) te stekken.

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: Prunus spinosa, slee, sleedoorn, spinosa, stekken vermeerderen, vermeerderen van sleedoorn, zwarte doorn, zwartedoorn, vermeerderen Prunus spinosa, Blackthorn, sloe berry, Schwarzdorn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten