Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

vrijdag 29 mei 2015

Frambozen plukken op uw terras?

Foto 1: Tweemaaldragende frambozen tijdens de bloei

Foto 02: Rijpe tweemaaldragende frambozen in pot.
Foto 03: Larve van de frambozenkever bij zomerframbozen. Herfstframbozen die u enkel in de herfst laat dragen worden meestal NIET aangetast.

Eet u graag lekkere frambozen en u hebt geen tuin? Geen probleem op uw balkon of terras kan u ook sommige kleinfruitsoorten kweken!
Herfstframbozen (Rubus idaeus 'Polka') zijn gemakkelijk te kweken in grote potten.
Mits een aangepaste verzorging kan u vanaf half juni tot einde oktober regelmatig verse frambozen oogsten.
In het voorjaar van 2014 werden bij ondergetekende de eerste Polka-frambozen op 26 mei geoogst! In 2015 zal dit vermoedelijk 3 weken later zijn.

Herfstframbozen zijn beter geschikt dan gewone eenmaaldragende frambozen omdat ze iets beter tegen een te natte grond kunnen. (Op kleigrond en te natte grond kan je zand en lavagruis inwerken)
Gewone frambozen geven slechts eenmaal vruchten, terwijl herfstframbozen steeds opnieuw bloeien en vruchten geven. Ze zijn vergelijkbaar met doordragende aardbeien (dagneutrale aardbeienrassen) die ook meerdere oogsten per jaar geven.
Om een goede groei te bekomen is een luchtige, voedzame potgrond nodig. Vanaf juni moeten ze ook wekelijks een beetje bijgemest worden zodat de groei optimaal blijft.
Te ver doorhangende scheuten moeten gesteund worden met enkele stokjes en touw om te voorkomen dat ze tegen de grond buigen.
Jonge, kruidachtige grondscheuten kan je best op ca 50 cm hoogte intoppen (= groeipunt verwijderen), om ze te doen vertakken én om ze lager te houden.
Behalve de rode frambozen bestaan er ook gele frambozen die zoeter smaken.
Meer lezen over zomer- en herfstframbozen (Rubus idaeus).

Frambozen zijn heel eenvoudig te snoeien. Meer info over de snoei in de fruit-snoeikalender.

Foto 04: Ook doordragende aardbeien zijn geschikt om te laten groeien in potten of bloembakken.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM BRAMEN EN FRAMBOZEN:
Vraatschade van de taxuskever aan kuipplanten op het terras (frambozen, kiwibessen, aardbeien, ...).
Frambozen plukken op uw terras.

Herfstframbozen planten in de tuin.
Tweemaaldragende frambozen snoeien en leiden.
Groente- en Fruit Encyclopedie met snoeiinformatie van fruitbomen en kleinfruit.

Momenteel is de bloei van de frambozen ongeveer 5 dagen begonnen en is de aantasting door de frambozenkever reeds gebeurd (foto 3). Andere mogelijke problemen die soms voorkomen zijn grijsrot, meeldauw, stengelsterfte en de frambozenschorsgalmug.
Frambozenplanten verdragen geen langdurig te natte grond. Laat de potgrond regelmatig opdrogen. Maak de onderschalen van de potten na zware regenval leeg!
Een slechte groei en afsterven wordt dikwijls veroorzaakt door de larven van de taxuskever. Zie weblinks.

GRATIS NIEUWSBRIEVEN MET TIPS ONTVANGEN?
Deze blogberichten ELKE DAG in uw mailbox? Schrijf je hier in om DAGELIJKS deze blogberichten met praktische tips voor de fruittuin in uw mailbox te ontvangen. (U ontvangt een bevestigingsmail, welke moet bevestigd worden)
Maandelijks praktische fruittips in uw mailbox? Schrijf je hier in om één keer per maand de Fruit-ABC nieuwsbrief te ontvangen.
Volg de dagelijkse berichten en praktische tips op twitter! http://twitter.com/gdekinder

Labels: frambozen oogsten, frambozen plukken, Rubus idaeus, fruit in pot, fruitsoorten in pot, houtig kleinfruit, kleinfruit, zomerframbozen, herfstframbozen, tweemaaldragende frambozen, frambozenkever

3 opmerkingen:

  1. Ik woon zelf in een appartement en kweek ook mijn eigen frambozen. Het ligt ook aan de vloer die je gebruikt. Bij een gladde vloer groeien ze beter dan wanneer je vloer niet geëgaliseerd is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Peter staan die frambozen niet in een grote pot of emmer met een onderschaal? Dan kan het vloertype toch niet veel uitmaken? Zijn het zomerframbozen of tweemaaldragende frambozen bij jou?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een rij van framfozen diep grond vervangen ander struiken genomen en worden nietgroter dan 50 cm.

    BeantwoordenVerwijderen