Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

vrijdag 26 juni 2015

Vogelbescherming bij blauwe bessen (Vaccinium corymbosum) is nodig!


Vogels zijn een groot probleem bij blauwe bessen!

Merels, lijsters en spreeuwen zijn dol op blauwe (bos)bessen. Vogelkooien over de struiken geven het beste resultaat. Zorg dat de vogels niet aan de bessen kunnen als ze op de netten zitten.
Andere fruitsoorten die ook een bescherming vragen zijn kersen, rode trosbessen, witte trosbessen, moerbei en aardbeien.

Breng de netten aan VOOR de bessen beginnen te kleuren! Eenmaal de vogels geproefd hebben van de bessen is het moeilijk om ze af te weren!
Laat wat ruimte tussen de struiken en de netten zodat er geen scheuten doorheen het net groeien.

Ook in een grote pot op een terras kunnen blauwe bessen gekweekt worden. Vogelbescherming met een net is dan gemakkelijker.

Vroeg rijpende rassen zijn 'Duke' en 'Reka', terwijl 'Eliott' een laat rijpend ras is. De vroegste rassen beginnen nu blauw te kleuren. (26 juni 2015)
Zeer laat rijpend is Vaccinium ashei 'Powderblue' (Rijp einde september)

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM BLAUWE BESSEN:
Meer lezen over de teelt, snoei en rassenkeuze bij blauwe bessen.
Meer lezen over de beschadigers van blauwe bessen
Index met weblinks over plantenziekten en plagen op planten (databanken).
Groente- en fruit encyclopedie met info over rassenkeuze, teelt en verzorging van alle kleinfruitsoorten.

Let op voor zonnebrand bij kruisbessen, frambozen, taybessen en trosbessen. Tijdens extreem zonnig weer is er schade mogelijk!

Maandelijks praktische tips voor de fruittuin in uw mailbox? Schrijf je hier in om één keer per maand de Fruit-ABC nieuwsbrief te ontvangen.
Labels: Vaccinium corymbosum, vogelbescherming blauwbessen, vogelbescherming blauwe bessen, plagen blauwe bes, plantenziekten, vogelbescherming fruit

Geen opmerkingen:

Een reactie posten