Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zaterdag 20 juni 2015

Vruchten uitdunnen bij appelbomen en perenbomen!

Vruchten dunnen bij appelbomen & perenbomen geeft dikkere vruchten en minder kans op beurtjaren.
Om grote vruchten bij appel en peer te oogsten, is het nodig een deel van de vruchten die op de fruitboom staan, vroegtijdig te verwijderen. Het voedsel dat de fruitboom maakt, kan dan over een kleiner aantal vruchten verdeeld worden, zodat die groter worden. De kans dat er met handdunnen te veel vruchten worden afgedund, is in de praktijk bijna uitgesloten. Veelal blijkt bij de pluk dat er te weinig is gedund, met als gevolg toch nog een te grote hoeveelheid dat onder de maat is gebleven. (Te kleine vruchten bij de pluk)
Op de foto kan u de herfstappel 'Alkmene' zien die goed gedund werd.

Zwaarbeladen appelbomen die niet gedund worden kunnen het volgende jaren geen vruchten geven, door uitputting van de boom (= beurtjaar).
Foto van 'Mantet', een vroeg zomerras dat reeds begint te kleuren. Hier is men te laat met dunnen! De vruchten zijn bijna eetrijp. (Foto van 17 juni 2014)

TIPS BIJ HET DUNNEN.
- Laat steeds de vruchtsteel van de te verwijderen vrucht staan.
- Bij de langstelige vruchten kan je de vruchtsteel tussen wijsvinger en duim vasthouden terwijl de middenvinger de vrucht weg duwt. Zodoende verwijder je de vrucht en blijft de vruchtsteel behouden.
- Bij kortstelige rassen (o.a. 'Schone van Boskoop' en 'Cox's O.P.' kan je beter een dunschaartje (of snoeischaar) gebruiken om de overtollige vruchten weg te knippen.
- Zoek eerst de aangetaste vruchtjes en verzamel die in een emmer.

REGELS OF CRITERIA BIJ HET DUNNEN.
Een volwassen laagstam appelboom & perenboom zou na dunning nog ongeveer 120 (150) vruchten moeten hebben. Het aantal vruchten hangt o.a. van het ras (grootvruchtig- of kleinvruchtig ras) en van de grondsoort. Op zwaardere gronden kan men meer vruchten laten hangen dan op lichte gronden.
- Trossen met vruchten zoveel mogelijk per 1 of per 2 (3) zetten
- Per 20 cm tak of twijg mogen er ongeveer 2 vruchten blijven staan.
- Bij 20 gezonde bladeren kan je telkens 1 vrucht laten groeien.
- Rekening houden met de stevigheid van de tak/ twijg. Aan een stevige tak mogen er iets meer vruchten blijven dan aan een dunne twijg, welke gemakkelijk zou doorbreken.
- Vruchten welke onder de takken hangen zoveel mogelijk verwijderen. Ze ontvangen weinig of geen licht, kleuren onvoldoende en hebben minder smaak.
- Normaal verwijderd men steeds misvormde, aangetaste en kleine vruchten. Bij het appelras Malus domestica 'Jonagold' zal men soms de dikste appeltjes verwijderen, om te voorkomen dat men te dikke appels krijgt! In de meeste andere gevallen zal men de kleinste vruchtjes verwijderen. Vruchten met barsten (scheurtjes) t.g.v. groeistoornissen zal men ook zoveel mogelijk verwijderen.
- Systematisch werken. Vanonder naar boven, om niet te veel te vergeten.
- Indien mogelijk de vruchten niet onder de boom laten liggen, maar opruimen. Door het opspatten van de regen, kunnen bepaalde schimmels de onderste vruchten infecteren. Vruchten aangetast door de appelmade/ fruitmot, zal men ook opruimen, zodat uitbreiding wordt tegengegaan.
- Vruchten niet laten vallen op lagerstaande vruchtjes. (Bluts/ buts-schade)
- Bij te zwakgroeiende bomen/ takken/ twijgen moet men meer vruchten verwijderen, dan bij sterkgroeiende bomen./ takken/ twijgen.

SCHADE VAN DE FRUITMOT OF APPELMADE?
Voorkom te grote schade van de fruitmot! Als er veel oorwormen zijn dan kunnen die het aantal fruitmotten verminderen. Hang nestplaatsen voor oorwormen in uw bomen! (Zie weblinks)
Probeer zoveel mogelijk aangetaste vruchten te verwijderen om de zgn overlopers te voorkomen.

Meer lezen over vruchtdunning bij appelbomen.

Ook druiventrossen die erg compact (gesloten) groeien kunnen uitgedund (gekrent) worden. Te gesloten druiventrossen zijn meer vatbaar voor schimmelaantastingen. Druivenrassen met erg compacte en grote trossen die best gekrent worden zijn o.a. 'Franziska' en 'Sophie'.
Meer lezen over het krenten/ uitdunnen van druiventrossen - Vitis vinifera

Hebt u bomen die vorig jaar veel vruchten gedragen hebben en die dit jaar geen of weinig vruchten geven, dan zitten die bomen in een beurtjaar.
Beurtjaren zijn te voorkomen door jaarlijks gepast te snoeien en door jaarlijks overtollige vruchten uit te dunnen.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM ZIEKTEN EN PLAGEN OP APPEL- en PERENBOMEN:
Fruitmot of appelmade bij appels ook te voorkomen met insectenvallen/seksvallen en fruitmot-feromonen!
Tips bij het vruchtdunnen van appels en peren.
Preventie van ziekten en plagen op fruitbomen.
Schurftinfectie (schimmelziekte) op appelbomen.
Schuilplaatsen voor oorwormen maken. Op een natuurlijke manier bladluizen bestrijden.

Witziektepluimen op appelbomen en sierappels nu verwijderen.
Weblinks plantenziekten en plagen: diagnose, voorkoming en biologische bestrijding bij fruit, groenten en sierplanten.
Wollige bloedluis op appelbomen vraagt aandacht (april).
Ziekten en plagen bij appelbomen (kanker, bloedluis en schurft).
Bacterievuur op peren- en appelbomen herkennen en bestrijden.
Groente- en Fruit Encyclopedie met verzorgingstips voor fruitbomen en kleinfruit.

GRATIS NIEUWSBRIEVEN MET TIPS ONTVANGEN?
Deze blogberichten ELKE DAG in uw mailbox? Schrijf je hier in om DAGELIJKS de blogberichten met praktische tips voor de fruittuin in uw mailbox te ontvangen.
Maandelijks praktische tips voor de fruittuin in uw mailbox? Schrijf je hier in om één keer per maand de Fruit-ABC nieuwsbrief te ontvangen.
Volg de dagelijkse berichten en praktische tips op twitter! http://twitter.com/gdekinder

Labels: vruchtdunnen, appelbomen dunnen, uitdunnen appels, vruchtdunnen appel, dunnen appel, handdunnen, Malus domestica, appelbomen, perenbomen, vruchten dunnen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten