Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

dinsdag 28 maart 2017

Druivenbladgalmijt of pokkenmijt kan je voorkomen!


Levenswijze van de druivenbladgalmijt:
Door NU bij het zwellen van de knoppen tot het 3de blad te behandelen met spuitzwavel (microsulphur) kan je aantasting voorkomen!
De overwintering van de wijngaardgalmijt (Eriophyes vitis, Phyllocoptes vitis, Epitrimerus vitis) gebeurt in de knoppen van druiven (Vitis vinifera).
Met het zwellen van de knoppen beginnen ze te zuigen, waardoor er pokvorming (gezwellen) plaats vindt. Tijdens de zomer zijn er meerdere generaties.

Schadebeeld:
Vanaf de eerste blaadjes zichtbaar worden, zijn er kleine pokachtige verhogingen op de bovenzijde van de bladeren. Deze pokken kunnen rood-, geel-, groen- of bruinachtig zijn.
Op de onderzijde van de bladeren zijn er holten met een witte, viltachtige laag van wasdraden. Soms wordt de bloeiwijze aangetast, waardoor er geen bloei komt. Dikwijls zijn enkel de onderste bladeren sterk aangetast en enkele afzonderlijke twijgen. Later kunnen ook de okselscheuten aangetast worden.

Preventie:
Bij een eerste zichtbare aantasting zo snel mogelijk de aangetaste bladeren verwijderen en vernietigen.

Bestrijding:
Vanaf de knopzwelling (einde maart-april) tot het derde blad regelmatig behandelen met spuitzwavel. Spuitzwavel (biologisch product) gebruik je normaal tegen echte meeldauw en heeft een goede bijwerking tegen de galmijt.
Meestal geven twee tot drie behandelingen bij het zwellen van de knoppen (tot het derde blad) een goed resultaat!
Meer lezen over ziekten en plagen bij druiven (Vitis vinifera).

Het is niet altijd eenvoudig om ziekten en plagen op cultuurplanten te determineren.
Een overzicht van nuttige weblinks plantenziekten en plagen: diagnose, voorkoming en biologische bestrijding bij fruit, groenten en sierplanten.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM SNOEIEN VAN DRUIVEN - VITIS VINIFERA:
Druivenbladgalmijt of pokkenmijt voorkomen.
Planten en verzorgen van druiven (Lijst van druivenrassen).
Teeltwerkzaamheden bij druiven.

Groente- en fruit encyclopedie met info over rassenkeuze, teelt en verzorging van druiven.

Door vanaf het uitlopen/zwellen van de knoppen regelmatig (2 tot 3x) te behandelen met spuitzwavel wordt uitbreiding van de druivenbladgalmijt voorkomen. Spuitzwavel is een natuurlijk product en is toegelaten in de biologische fruitteelt.
Ook tegen de perenpokziekte kan je NU behandelen met die spuitzwavel.
Spuitzwavel is toegestaan in de biologische fruitteelt en is weinig schadelijk voor de nuttige insecten.

Maandelijks fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf Je Hier In Voor De Fruit-ABC Nieuwsbrief.
Labels: plantenziekten, plantenziekten druiven, plagen, plantenziekten en plagen, Eriophyes vitis, druiven bladgalmijt, druivenbladgalmijt, wijngaardgalmijt, wingerd galmijt, Vitis vinifera

Geen opmerkingen:

Een reactie posten