Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zaterdag 25 maart 2017

Zelfbestuivende kiwibessen planten in de tuin.KENMERKEN VAN KIWI- EN KIWIBESSENPLANTEN.
Breng meer kleur en smaak in je tuin met een niet-alledaagse fruitsoort, de kiwibes (Actinidia arguta).
Deze zoete, groene bessen (minikiwi's) rijpen vanaf half september gedurende een drietal weken.
De bessen zijn rijk aan vitaminen, nuttige mineralen en antioxidanten.

PLANTTIPS.
Kiwibessen zijn gemakkelijke klim- en leiplanten die wel enige steun vragen. Een pergola of een tamelijk zonnige muur (schutting) met horizontale draden zijn zeer geschikt. Deze bijzondere fruitsoort wordt bestoven door een mannelijke kiwibes.
Er zijn ook twee parthenocarpe kiwibessen die zonder mannelijke bestuiver vruchten geven:
-'Issai', met kleine groene bessen.
-'Kokuwa', met groene vruchtjes zonder zaden
-'Vitikiwi', met tamelijk grote groene vruchtjes.
De tweeslachtige (zelfbestuivende) 'Issai', Kokuwa en Vitikiwi kan je ook zoals frambozen waaiervormig leiden aan horizontaal gespannen draden.
Vanaf nu zijn deze zelfbestuivende kiwibessen ook te bekomen in de tuincentra.
Kiwibessen kan je ook in grote potten & kuipen op het terras kweken. Breng een steun aan om de takken aan vast te maken.

KIWIBESSEN ZIJN VATBAAR VOOR LENTENACHTVORST!
- In maart en april zijn de jonge scheuten erg gevoelig voor lentenachtvorst!
Meer lezen over kiwibessen, kiwiberry of minikiwi (Actinidia arguta).
Bescherm de uitgelopen planten 's avonds en 's nachts met vliesdoek (groeidoek). Overdag moet je het beschermmateriaal opnieuw verwijderen.
Als er nachtvorst wordt voorspeld dan kan je planten in pot kan je ook 's avonds binnen zetten en 's morgens (vanaf 10u) opnieuw buiten zetten.
- Planten waar de jonge scheuten bevroren zijn lopen nadien opnieuw uit, maar bloemen en vruchtjes moet je direct niet meer verwachten.
- Een zwarte, vochtige en gesloten grond onder de kiwibessen zorgt ook voor een bescherming tot -3°C. Maak de boomstrook vrij van alle concurrerende begroeiing (gras, onkruid, ...). Maak de grondoppervlakte nat zodat de grond overdag meer warmte kan opnemen en 's nachts die warmte opnieuw kan afgeven.
Gras naast de kiwibessen dien je kort af te maaien en op een hellend perceel zorg je ervoor dat op het laagste punt de koude weg kan zakken.
- Nieuw aangekochte jonge planten die enkele dagen in een verwarmde ruimte stonden zijn bijzonder gevoelig voor bevriezen!

GEZONDE GROEI.
In openlucht zijn kiwibessen weinig vatbaar voor schimmelziekten en insectenaantastingen, waardoor gewasbehandelingen meestal niet nodig zijn. (In de kas/serre zijn kiwibessen gevoelig voor aantasting door spintmijten).
Vanaf maart zijn kiwibessen (plantgoed) redelijk gemakkelijk te vinden in tuincentra en fruitkwekerijen.
Een overzicht van kwekerijen waar je plantgoed van kiwibessen en fruitstruiken kan bekomen.
De zelfbestuivende kiwibessen zijn ook te gebruiken om in een grote pot of kuip op een zonnig terras te houden.

BOEKENTIP voor EEN SUCCESVOLLE FRUITTUIN
Meer lezen over "Gemakkelijk fruit. Fruit uit eigen tuin, terras en balkon" (Auteur Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers).
Uitvoerige teelttips voor kiwibessen kan je lezen in het boek "Gemakkelijk Fruit, uit eigen tuin, van terras of balkon". Met 6 pagina's foto's en teelttips!
Uitvoerige teeltinformatie en tips ivm verzorging van kiwi's en kiwibessen in de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder)

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM KIWI EN KIWIBESSEN:
Kiwibessen in de tuin planten en verzorgen. (Nieuw venster)

Maandelijks fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief. De volgende nieuwsbrief wordt op 1 april verstuurd.
Labels: Actinidia arguta, kiwi, kiwi bes, kiwiberry, kiwibessen, kiwi's planten, kiwibessen planten, planten kiwibessen, kiwi berry, gladde kiwi, minikiwi, arguta kiwi, planten kiwibes, planten kiwiberry

Geen opmerkingen:

Een reactie posten