Op 25 april 2019 werden de eerste bastaardrupsen van de bessenbladwesp opgemerkt. Het zijn vraatzuchtige larven die op korte tijd alle kruisbessenbladeren opeten.
Foto 01: Opvallende bastaardrupsen van de bessenbladwesp (Nematus ribesii). Deze kan in april en mei voorkomen op kruisbessen, witte trosbessen en rode trosbessen. (Komt niet voor op zwarte trosbessen)
Enkele weken geleden stonden de kruisbessen in bloei.
Foto 02: Groene larven (bastaardrupsen) met donkerbruine kop van de kleine bessenbladwesp (Pristiphora rufipes Lepeletier). Komt voor vanaf half april tot einde juli op kruisbessen en op sier-Ribes. Tweede generatie van bastaardrupsen vanaf half juli tot eind september.
'Invicta' wordt sneller aangetast dan andere rassen.
Foto 3: Gezonde bladeren en kleine besjes op kruisbessen 'Worcesterberry' begin april (2014). De bloei en vruchtzetting is in 2016 ca twee weken later dan vorig jaar.
KENMERKEN.
De bastaardrupsen van de kruisbessenbladwesp (Nematus / Scopolii ribesii) zijn ongeveer 2,5 cm lang en lichtgroen met zwarte vlekjes.
De bastaardrupsen van de kleine bessenbladwesp (Pristiphora rufipes) zijn iets kleiner dan de vorige. Groene larven met donkerbruine kop.
De eitjes zitten langs de bladnerven (bladonderzijde).
Foto 4: Deze bastaardrupsen die vooral einde april of begin mei voorkomen, kunnen op korte tijd alle bladeren van kruisbessen/ stekelbessen opeten. (Ribes uva-crispa). De zwarte trosbessen worden meestal NIET aangetast.
PREVENTIEMAATREGELEN.
Ook kunnen sterk geurende planten in de nabijheid een aantasting sterk verminderen of soms voorkomen.
Bladeren en scheuten (dieven) van tomatenplanten die op of onder de planten gelegd worden kunnen aantastingen van deze bastaardrupsen voorkomen.
Een bespuiting met een knoflookextract kan ook een goed resultaat geven.
Combineer sterkgeurende planten (zwarte trosbes, dille, rozemarijn) met kruisbessen en raak die regelmatig aan zodat ze geuren verspreiden. Zie link "combinatieteelten".
Helpen deze maatregelen niet of zijn ze onvoldoende?
Controleer dan dagelijks uw kruisbessen, verzamel alle rupsen in een emmer en geef ze aan de kippen.
Gewoon de bastaardrupsen platdrukken kan natuurlijk ook. De eitjes zitten langs de bladnerven (bladonderzijde) en door die weg te wrijven komen ze niet meer uit.
Meer lezen over het gezond houden van de fruittuin.
De coccons overwinteren in de grond vanaf oktober tot februari. Laat kippen scharrelen onder de planten.
BESTRIJDING.
Hang mezenkastjes omhoog in de omgeving van uw fruitaanplanting.
Hang potten met stro of geperforeerde zwarte plastiek zakken gevuld met stro aan de steunpaal. Oorwormen komen hierin nestelen en zij eten bladluizen en kleine rupsen & larven op.
Foto 5: Bastaardrupsen van de kleine bessenbladwesp.
Naast vraatschade van de bessenbladwesp kan er ook bladval, bessenglasvlinder en Amerikaanse kruisbessenmeeldauw voorkomen op kruisbessen.
Het is niet altijd eenvoudig om ziekten en plagen op cultuurplanten te determineren.
NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM KRUISBESSEN:
Maatregelen om uw fruittuin gezond te houden.
Een overzicht van alle mogelijke problemen op kruisbessen.
Combinatieteelten. Goede en slechte buren bij fruitsoorten.
Een overzicht van nuttige weblinks plantenziekten en plagen: diagnose, voorkoming en biologische bestrijding bij fruit, groenten en sierplanten.
Groente- en Fruit Encyclopedie met plant- en snoeitips voor kruisbessen. Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder.
Maandelijks praktische fruittips voor de fruittuin ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: plantenziekten, kruisbessenbladwesp, Nematus ribesii, rupsen kruisbessen, rupsen stekelbessen, stekelbessenbladwesp, kruisbessen rupsen, Ribes uva-crispa
Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten