Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

maandag 8 april 2019

Schade van de pruimenmot beperken met een feromoonval.

Bij de vroegst bloeiende pruimenrassen is er nu reeds een eerste aantasting mogelijk van de pruimenmade/pruimenmot (Cydia funebrana)!
Foto 01: driehoekige (delta)val met onderaan lijmplaten en bovenaan de feromoondop.
De pruimenmot (Cydia funebrana) kan ernstige schade toebrengen aan jonge vruchten van late pruimen, kersen, abrikozen en perziken.
In de vruchten worden boorgangen gemaakt en zitten er crémekleurige of rozerode rupsen. Vooral in warme zomers kan de schade opvallend zijn.
De pruimenmot legt kleine doorzichtige eitjes op de vruchten en de bladeren van pruimenbomen. De larve maakt een gang doorheen het vruchtvlees, waardoor de vruchten waardeloos worden. De pruimenmot heeft één tot twee generaties per jaar.

De schade van de pruimenmot (pruimenmade) lijkt erg op deze van de pruimenzaagwesp. ) De meeste "aangestoken" vruchtjes die nu te vinden zijn werden aangetast door de pruimenzaagwesp.
Ook met kruisvallen en feromoondoppen is de schade van de pruimenmot te beperken, mits direct in te grijpen.

Foto 02: aantasting van pruimenmot (pruimenmade, wormstekigheid)

Preventie door middel van milieuvriendelijke pruimenmot-feromonen!
Feromonen zijn geurstoffen van de mannelijke motten. Hang de feromoonvallen kort na de bloei in uw pruimenbomen. Voor 20m² pruimenbomen of abrikozenbomen te beschermen is meestal 1 feromoonval voldoende.
De voortplanting van de pruimenmotten wordt hierdoor verhinderd. Er is geen (of minder) eileg en dus veel minder schade van de pruimenmot (= pruimenmade).
Wat hebt u nodig? Een trechtervormige val ofwel een driehoekige (delta)lijmval met twee pruimenmot-feromoondoppen.
Bij het omhoog hangen kort na de bloei (begin april) wordt de eerste feromoondop in de val gelegd. Rond 1/2 (einde) juni moet deze dop vervangen worden door de tweede feromoondop. (Er zijn ook "long-life" feromooncapsules die mogelijk een volledig teeltseizoen werkzaam zijn).

PREVENTIE.
De rupsen van de pruimenmot (Grapholita funebrana) overwinteren in een cocon achter de schors of soms in de grond
Laat kippen scharrelen onder de pruimenbomen
Smeer in september of oktober de boomstammen in met een boompap.
Laat aangetaste valvruchten niet liggen onder de bomen maar verzamel ze zeer regelmatig en voer ze af of geef ze aan de kippen.
Probeer vanaf april een feromonenval omhoog te hangen en in juni/juli vervang je de feromonendop.
Meer lezen over de pruimenmot/ pruimenmade.
De meeste "wormstekige vruchtjes" die je nu in een pruimenboom kan vinden zijn veroorzaakt door de pruimenzaagwesp. De eileg door de pruimenmade zal vermoedelijk rond 15 april gebeuren.
Het is niet altijd eenvoudig om ziekten en plagen op cultuurplanten te determineren.
Een overzicht van nuttige weblinks plantenziekten en plagen: diagnose, voorkoming en biologische bestrijding bij fruit, groenten en sierplanten.
Ook de voortplanting van de fruitmot op appel en peer (Cydia pomonella) kan door middel van feromonen belemmerd worden zodat de schade beperkt blijft. De fruitmot-feromonen (en lijmvallen of trechtervallen) moeten begin mei omhoog gehangen worden in de appelbomen. Bestel tijdig uw fruitmot-feromonen!

NUTTIGE WEBLINKS IVM PRUIMENBOMEN (Prunus domestica):
Snoeien en uitbuigen van pruimenbomen (volledig artikel)!
Een dagelijkse teelttip in de Facebookgroep Liefhebbers van Fruit en Fruitteelt

Feromoonvallen zijn te bekomen bij verschillende tuincentra en online webshops (biogroei, pcfruit, fruitconsult, ...)
Maandelijks praktische fruittips voor de fruittuin ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
labels: Cydia funebrana, Grapholita funebranakan, pruimen made, pruimen mot, pruimenmade, pruimenmot, wormpjes pruimen, wormstekigheid pruimen, wormpjes pruimen, carpocapse de la prune

Geen opmerkingen:

Een reactie posten