Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

dinsdag 7 februari 2023

Fruitsoorten stekken in februari

Fruitsoorten die gemakkelijk wortelen kan je in februari en maart nog stekken. Voor de meeste soorten heb je geen kas/serre nodig.

Afbeelding 01. Stekkalender fruitsoorten met een overzicht van planten die je per maand kan stekken. KLIK OP DE AFBEELDING OM DEZE GROTER TE MAKEN. Een volledige stektabel kan je zien bij de weblinks!

Wacht tot de moederplanten ontdooid zijn voor je stekhout verzameld! Lichte nachtvorst is geen probleem om overdag stekhout te verzamelen. Het stekhout kan je op een beschutte plaats (binnen) verwerken tot stekken.

Het vermeerderen van fruitsoorten of onderstammen door stekken wordt zoveel mogelijk in de juiste maand toegepast en is eenvoudig op te zoeken in de "Fruit ABC-Stekkalender". 

Afbeelding 02. Soorten winterstekken: gewone stek, krukstek en hielstek.

Houtig kleinfruit, druiven en onderstammen kan je eenvoudig vermeerderen door stekken. Ook vele sierheesters/sierstruiken kan je nu stekken.

Foto 3: winterstekken van rode trosbessen

Winterstekken of houtstekken worden in de rustperiode (december-februari), zonder bladeren genomen.

TE STEKKEN IN FEBRUARI: 

aardbeiboom (Arbutus unedo), blauwe bessen (Vaccinium c.), druiven (Vitis vinifera), duindoorn (Hippophae r.), 

gele alpenbes (Ribes odoratum, syn. Ribes aureum), Japanse sierkwee/dwergkwee (Chaenomeles japonica), 

jostabes (Ribes 'Jostaberry'), kiwibessen/ kiwiberry (Actinidia arguta), Olijf (Olea e.), vijg (Ficus carica), 

trosbessen (Ribes nigrum, Ribes rubrum), zilverbes/ olijfwilg (Elaeagnus) en zwarte vlier (Sambucus nigra). 

Deze periode is minder geschikt om kruisbessen of stekelbessen (Ribes uva-crispa) te stekken, omwille van soms lager slagingspercentage, maar bij sommige rassen valt dat nog mee.

Sommige fruitsoorten zoals vijgen, moerbei en druiven kan je best onder glas (kas) stekken, maar de meeste soorten kunnen ook als winterstek in openlucht ingekuild worden.

Gewortelde stekken van Ribes odoratum 'Brecht' kan je gebruiken als onderstam voor kruisbessen en trosbessen. (Stekenten is ook mogelijk).

WORTELSTEKKEN.

Wortelstekken kan je nemen van bottelrozen (Rosa pendulina), bramen (Rubus fruticosus) en frambozen (Rubus idaeus). Neem geen wortelstekken van de doornloze braam 'Thornless Evergreen', want dan bekom je gestekelde planten!

STEKTIPS.

Snoei niet aan planten die bevroren staan, maar wacht tot ze (in de namiddag?) ontdooid zijn.

Snoeihout kun je tijdelijk inkuilen/inlegeren (of in een vorstvrije ruimte leggen) om er later stekken van te maken. 

Foto 04: winterstekken van rode bes in P9-potten gevuld met stekgrond.


Foto 05: stekken van Ribes 'Jahn's Prairie' (ongestekelde stekelbes) 

Gebruik om te stekken in potten luchtige stekgrond of een mengsel van potgrond en zand.

Heb je geen ervaring met stekken, start dan met gemakkelijke plantensoorten zoals trosbessen en jostabessen. Zie weblink "stekken van trosbessen".

Gebruik bij voorkeur gezonde, stevige (lange) eenjarige twijgen om stekken te maken.

De aanbevolen steklengte is meestal 15-20 cm. (Blauwe bessen 8-10cm)

Foto 06: ingekuilde winterstekken van druiven.

De stekken kun je (tijdelijk) inkuilen op een beschutte plaats (1/3 van de steklengte boven de grond). In maart of april kun je de stekken afzonderlijk uitplanten. 

Plantensoorten die gemakkelijk wortelen kun je in februari-maart reeds uitplanten, mits de grond niet te nat of bevroren is. (Zie foto hieronder)

Foto 07: Uitplanten van winterstekken van rode- en witte trosbessen 

Ga naar een snoeiles/snoeidemonstratie van kleinfruit en vraag of je wat snoeihout mag meenemen. Data en plaatsen van snoeilessen kan je vinden in de FruitABC-nieuwsbrief! (Zie webink "Maandelijks fruittips ontvangen")

Vele sierheesters zoals o.a. vlinderstruik (Buddlea), Cornus (kornoelje), pluimhortensia (Hydrangea paniculata), sierbes (Ribes sanguineum) en Chinees klokje (Forsythia) kunnen op een gelijkaardige manier gestekt worden zoals de vernoemde fruitsoorten.

Niet alle planten worden op dezelfde manier gestekt. Sommige planten zoals moerbei, vijgen en kruisbessen wortelen moeilijk en vragen extra aandacht.

Het is niet altijd eenvoudig om cultuurplanten te vermeerderen door stekken. Soms zijn er andere vermeerderingsmethoden nodig zoals oculeren, enten, marcotteren of afleggen.

Ook op internet is nog veel extra informatie over het stekken, afleggen, marcotteren, oculeren en enten te vinden. Zie weblinks.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM STEKKEN VAN PLANTEN:

Winterstekken: methoden, tijdstip en tips. 

Fruitsoorten vermeerderen door stekken (index-pagina). Werkwijze bij het stekken van houtige planten. 

Stekkalender voor ALLE fruitsoorten. 

Weblinks i.v.m. het vermeerderen van planten. Zaaien, stekken, afleggen, marcotteren, oculeren en enten. 

BOEKENTIPS. --> meer info

Groente- en Fruit Encyclopedie met snoeiinformatie van fruitbomen en kleinfruit. Met aangepaste snoeiadviezen en snoeikalender.

Uitvoerige informatie over het snoeien kan je vinden in de "Groente & Fruit Encyclopedie". Het snoeien van elke fruitsoort wordt er uitgelegd aan de hand van tekeningen, tekst en foto's. Meer lezen. 

Betekenis & oorsprong van de gebruikte wetenschappelijke plantennamen in het plantenwoordenboek "ABC van het plantenlatijn. Betekenis van botanische namen". Lees meer.


Foto 08: Weinig of niet gestekelde kruisbes 'Larell' in grote pot op het terras.

De FruitABC-nieuwsbrief verschijnt één keer per maand. In de nieuwsbrief van januari vind je teelttips, snoeitips en vermeerderingstips voor alle fruitsoorten. 

Maandelijks tips voor de fruittuin in uw mailbox ontvangen? Nog geen abonnee? Schrijf je hier in om één keer per maand de GRATIS Fruit-ABC nieuwsbrief te ontvangen. 

Aanbevolen om te volgen op de sociale media:

Volg de dagelijkse berichten en praktische fruittips op twitter

Facebook Liefhebbers van fruit & fruitteelt. Lees meer

Labels: plantenvermeerdering, stekkalender, planten vermeerderen, stekken in februari, fruit stekkalender, fruit stekken februari, fruitsoorten stekken februari, vermeerderen planten, winterstek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten