Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

dinsdag 23 juni 2009

Veel bloemen en toch weinig vruchten aan tomatenplanten?


'Sungold' kerstomaat in de serre.


'Whipper Snapper', kerstomaat in pot.

Tomatenplanten kunnen soms meerdere bloemtrossen vormen en toch weinig of geen vruchten vormen.
Indien er te weinig vruchten worden gevormd dan noemt men dit een slechte vruchtzetting.
Tomatenplanten zijn windbestuivers en de bloemen zouden dagelijks even getrild moeten worden. In openlucht zorgt de wind hiervoor, maar in de serre (kas) kan best hieraan de nodige zorg gegeven worden. Het trillen kan individueel (plant per plant) ofwel door op de draden bovenaan met een stok te kloppen.

Een slechte vruchtzetting kan verschillende oorzaken hebben:
- Niet trillen of op de verkeerde moment van de dag trillen. Meestal is rond 11(12) uur de beste moment van trillen. (Bij warm weer beter wat vroeger). Bij een regenachtige dag met later opklaringen is trillen rond 16u soms ook goed.
- Een te lage of te hoge luchtvochtigheid op de moment dat je de bloemtrossen trilt. Bij een te lage luchtvochtigheid kan je het trillen wat vervroegen. Ook de grond of weg wat nat maken doet de luchtvochtigheid stijgen.
- Een te hoge temperatuur in de serre/ kas. Normaal zou het niet warmer dan 30 of 35°C mogen worden. Is de temperatuur te hoog dan sterft het stuifmeel in de geopende bloemen af en is vruchtzetting niet meer mogelijk, tenzij er stuifmeel van andere bloemen komt (Via hommels). Een minimum- en maximumthermometer is heel handig om dit te kunnen controleren.
- Rasafhankelijk. Sommige tomatenrassen zetten moeilijker vrucht, terwijl andere het juist gemakkelijk doen. 'Coeur de Boeuf' en 'Copia' hebben meestal een moeilijkere vruchtzetting.
- Een te zware vruchtdracht aan de eerste tros. Soms wordt daarom aangeraden het aantal vruchten per tros (1ste en 2de tros) te beperken.
- Voedselgebrek. Bij een te zwakke groei is de zetting soms moeilijker. Daarom dat men soms na de eerste tros een beetje NPK-meststoffen bij geeft.
- Een te dicht op elkaar gegroeid gewas kan ook een slechtere vruchtzetting geven. Een ruimere plantafstand of wat bladplukken kan hier een oplossing zijn.

Meer lezen over bijzondere tomatenrassen (zwarte, bruine, witte, gele, oranje, rode en groene tomaten).
Uitvoerige informatie over het zaaien, rassenkeuze, teelt en verzorging van tomaten kan u vinden in de "Groente & Fruit Encyclopedie".
Meer lezen over de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)
-
Meer lezen over de bestuiving van tomaten op plantaardig.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten