Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be
zondag 14 juni 2009
Vraatschade aan de bladeren van kruisbessen
Er is nog steeds gevaar op vraatschade van bastaardrupsen bij kruisbessen of stekelbessen - Ribes uva-crispa. (Herhaling van blog in april)
De bastaardrupsen van de kruisbessenbladwesp (Nematus / Scopolii ribesii) zijn ongeveer 2,5 cm lang en lichtgroen met zwarte vlekjes. Ze kunnen einde april of begin mei op korte tijd alle bladeren van kruisbessen/ stekelbessen opeten. (Ribes uva-crispa). De rode, witte en zwarte trosbessen worden meestal NIET aangetast.
De verschillende bladetende rupsen kunnen biologisch bestreden worden met het bacteriepreparaat Bacillus thuringiensis aizawai. (= BT)
Ook kunnen sterk geurende planten in de nabijheid een aantasting sterk verminderen of soms voorkomen. Bladeren en scheuten (dieven) van tomaten die op of onder de planten gelegd worden kunnen aantastingen van de bastaardrupsen voorkomen.
Helpen deze maatregelen niet of zijn ze onvoldoende?
Controleer dan dagelijks uw kruisbessen, verzamel alle rupsen in een emmer en geef ze nadien aan de kippen. Gewoon de bastaardrupsen platdrukken kan natuurlijk ook. De eitjes zitten langs de bladnerven (bladonderzijde) en door die weg te wrijven komen ze niet meer uit.
Meer lezen over het gezond houden van de fruittuin
Soms kan de gegroefde lapsnuitkever (taxuskever) ook bladeren beschadigen van kruisbessen. Meer lezen over de lapsnuitkever - taxuskever.
Naast vraatschade kan er ook bladval en Amerikaanse kruisbessenmeeldauw voorkomen op kruisbessen.
Een overzicht van alle mogelijke problemen op kruisbessen.
Het is niet altijd eenvoudig om ziekten en plagen op cultuurplanten te determineren.
Een overzicht van nuttige weblinks plantenziekten en plagen: diagnose, voorkoming en biologische bestrijding bij fruit, groenten en sierplanten.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Dit jaar hebben wij inderdaad bij verschillende (maar niet alle) kruisbessenstruiken last van 'verdwenen blad'. Morgen dus eens gaan kijken of ik rupsen ontdek, maar de mysterieuze verdwijnziekte trad al een aantal weken geleden op, dus of ik nu nog beestjes kan ontdekken?
BeantwoordenVerwijderenTegelijk is het ons wel opgevallen, dat - waar we andere jaren nauwelijks van de 'kroenselen' konden eten omdat ze aan meeldauw ten prooi vielen - de oogst dit jaar overvloedig blijkt: een paar struiken hebben al rijpe bessen, en er is nog geen spoor van meeldauw te bekennen.
Ik vroeg mij af of de atmosfeer in en om de struik wellicht droger en luchtiger was gebleven omdat er minder blad aan de struiken hangt?
Een drogere atmosfeer kan inderdaad minder aantasting van kruisbessenmeeldauw geven.
BeantwoordenVerwijderenZeer luchtig snoeien helpt hierin ook!
Net terug van vakantie en de hele kruisbessenstruik is kaal. In voorgaande jaren konden in het voorjaar de rupsen met wat moeite in bedwang worden gehouden en daarna groeide de struik gewoon door. Dat leek dit jaar ook goed te gaan, maar nu is de hele struik kaal gegeten (de bessen hebben ze wel laten zitten). Wat nu te doen, meteen de hele struik terugsnoeien en volgend jaar weer met een klein struikje beginnen?
BeantwoordenVerwijderenAlvast dank voor een antwoord, groet Sarien