Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

vrijdag 1 oktober 2010

Fruitbomen & fruitstruiken snoeien in oktober.


Een deskundige fruitsnoei wordt zoveel mogelijk in de juiste maand toegepast. Bekijk nu onze handige fruit-snoeikalender; een handig overzicht wanneer wat te snoeien. Eenvoudig op te zoeken in de "Fruit ABC-Snoeikalender".

Een gewone (uitdunnings-)snoei kan men in oktober doen bij aardbeiboom (Arbutus unedo), bottelrozen (Rosa pendulina), braambessen (Rubus fruticosus), frambozen (Rubus idaeus), Japanse wijnbes (Rubus phoenicolasius) en taybessen (Rubus 'Tayberry').
Indien nodig mag men ook bij de Ribes-soorten (kruisbessen en trosbessen) wat overtollig hout wegnemen.
Om nu nog steenfruitbomen te snoeien is het eigenlijk te laat. Te laat snoeien van Prunus-soorten geeft meer gevaar op aantasting van schimmelziekten. Wel is het aan te raden alle verdroogde vruchten (mummies) in de bomen goed te verwijderen. Zij zijn een besmettingsbron voor het volgende groeiseizoen.
Walnotenbomen (okkernoten) kunnen in het begin van de maand oktober nog gesnoeid worden, mits er nog veel groene bladeren op de boom hangen. De maanden augustus en september zijn meestal beter om walnotenbomen te snoeien.

Bij sterkgroeiende, onvruchtbare appel- en perenbomen kan nu ook wortelsnoei gedaan worden. Hierdoor wordt de groeikracht veel kleiner en worden er meer bloemknoppen aangelegd. Mits een goede kruisbestuiving kunnen deze bomen volgend jaar ook meer vruchten geven. Meer lezen over wortelsnoei.

Snoei bij voorkeur op een warme, droge dag zodat de wonden snel opdrogen en genezen.
Meer lezen over het snoeien van fruitstruiken, fruitbomen, druiven, noten en kleinfruit in oktober.

Planten vermeerderen? Van sommige plantensoorten kan het snoeihout bijgehouden worden om herfststekken uit te knippen. In een volgende blog hierover meer...
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten