Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

maandag 25 oktober 2010

Plantenziekten bij walnoten/okkernoten.

Niet alle walnotenrassen/ okkernoten (Juglans regia) zijn even gevoelig aan schimmelziekten en bladval!
Plant geen walnoten/okkernoten op natte gronden. Oudere notenrassen zijn dikwijls vatbaar voor bacteriebrand, brandvlekkerigheid en schaalgebreken. De heel dikke zgn. paardennoten zijn meer vatbaar.
Ruim bij een aantasting door bladschimmels de afgevallen notenbladeren en vruchten goed op om nieuwe infectie te voorkomen. (Juglans regia - gewone walnoot of okkernoot) Sommige okkernotenzaailingen zijn bijzonder vatbaar voor bladschimmels en bacterieziekten.

Foto's van blad- en vruchtschimmels bij Juglans regia - walnoten.
Meer lezen over ziekten en plagen bij walnoten/ okkernoten - Juglans regia.
Kies bij het planten voor ziektetolerante walnotenrassen. Plant op een luchtige plaats, waar de bomen snel kunnen opdrogen na regen.
Een slechte hergroei van notenbomen ontstaat dikwijls door te diep planten. De bomen moeten met de bovenste wortels net onder de grondoppervlakte geplant worden. Door te diep planten ontstaat er luchtgebrek bij de wortels en een grote kans op slechte hergroei. Voorzie grote bomen ook van een stevige steunpaal en maak de bomen daaraan losjes vast.
Meer lezen over het planten, boomverzorging en snoeien van walnoten/ okkernoten.

Uitvoerige informatie over het de rassenkeuze, teelt en verzorging van noten kan u vinden in de "Groente & Fruit Encyclopedie".
Meer lezen over de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten