Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

donderdag 28 oktober 2010

Kruisbessen vermeerderen door herfststekken.


Lekkere kruisbessen in juli.


Hielstek (winterstek) van ca 20 cm lengte.


Stekken die op zwarte plasticfolie worden geplant wortelen beter en sneller.

Kruisbessen/ stekelbessen zijn op te kweken als vrij groeiende struikvorm maar ook als spilboompje.
De groengele of rode, knappende bessen zijn saprijk en erg lekker als je ze vers kan afplukken (Pluktijd in einde juni - juli). Kruisbessen zijn eenvoudig in te vriezen, te verwerken tot jam of te gebruiken bij gebak.
Kruisbessen kunnen in het najaar gesnoeid worden en het snoeihout is te gebruiken als stekhout om er houtstekken uit te knippen.
Bij de herfstsnoei wordt ruim de helft van het aanwezige hout verwijderd. Het stekken van kruisbessen kan in augustus - september ofwel in november gebeuren.
Meer lezen over het vermeerderen van kruisbessen door stekken en afleggen.

Probeer enkel planten te vermeerderen van gezonde moederplanten. Sommige planten worden aangetast door Amerikaanse kruisbessenmeeldauw, waarbij vooral de twijgtoppen aangetast worden. Kies bij het aanplanten voor ziektetolerante rassen!
Meer lezen over de snoei en verzorging van kruisbessen en trosbessen/ aalbessen.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten