Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

maandag 13 juni 2011

Bladval bij nectarine- en perzikbomen (Prunus persica).


Deze bladval kan verschillende oorzaken hebben:
- Water tekort in de grond.
- Onvoldoende lucht in de grond.
- Te diep geplant of geplant in te natte grond.
- Te zwak wortelgestel.
- Te grote verdamping door uitdrogende wind.
- Bladschimmels.
- Spintmijten.
- Gebrek aan bepaalde voedingsstoffen: stikstof, kalium ofwel magnesium. Vooral kalium-gebrek veroorzaakt eerst bruine bladranden en later vroegtijdige bladval. (Een teveel aan kaliummeststof kan ook de opname magnesium bemoeilijken)

Hoe verhelpen?
- Bij een spintaantasting zijn er kleine spinseldraden te zien tussen de takjes en de bladeren. Maak de bladeren regelmatig eens nat maken om dit probleem verhelpen.
- Indien de grond erg droog aanvoelt dan kan je best éénmaal per week een flinke hoeveelheid water geven. Dek ook de grondoppervlakte af met een laagje compost of mulch.
Maak de grond regelmatig oppervlakkig los en laat geen begroeiing toe op de boomspiegel.
- Magnesiumgebrek veroorzaakt bij de jongste bladeren een geelgroene bladkleur. Wekelijks een bespuiting doen met een magnesiummeststof (vb. kieseriet) lost dit probleem op.
Ook een te droge grond kan voedselgebrek veroorzaken, waarbij je een NPK-meststof en extra water kan geven. (De meeste NPK-meststoffen bevatten ook magnesium).

Ook andere fruitbomen en fruitstruiken kunnen onderhevig zijn aan bladval. De oorzaken kunnen hetzelfde zijn als bij perzik- en nectarinebomen.
Meer lezen over plantenziekten en plagen op fruitgewassen.
Bomen die te diep geplant zijn kan je best in oktober uit de grond halen en hoger planten. Plant geen bomen op plaatsen waar het water langdurig blijft staan.

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten