Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

woensdag 22 juni 2011

Walnootgalmijt of okkernootviltmijt op walnoten (Juglans regia).


De viltmijt of walnotengalmijt (Aceria erinea, oude naam Eriophyes erineus) veroorzaakt schade aan de boven- en onderzijde van de bladeren.
Aan de bovenkant van de bladeren is een holle bobbel van 1 tot 2,5 cm lang te zien, die op een rupsenvorm gelijkt.
Aan de bladonderzijde zijn kleine harige structuren te zien en tussen deze fijne haartjes leven de viltmijten.
Deze mijten zijn kleiner dan 0,1 mm en overwinteren in de gesloten knoppen.

Deze viltmijten infecteren de bladeren vanaf ze ontluiken in het vroege voorjaar..
Grote schade veroorzaken deze galmijten niet, maar ze remmen iets de groei af. Het is tamelijk moeilijk om van deze aantasting af te geraken.
Meer lezen over ziekten en plagen bij walnoten of okkernoten (Juglans regia).

Het is niet altijd eenvoudig om ziekten en plagen op cultuurplanten te determineren.
Een overzicht van nuttige weblinks plantenziekten en plagen: diagnose, voorkoming en biologische bestrijding bij fruit, groenten en sierplanten.

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

1 opmerking:

  1. Een jaar geleden heb ik vier walnootboompjes geïmporteerd uit China. Ik heb ze toen meteen in vier grote potten geplant en er goed voor gezorgd. In eerste instantie groeiden de boompjes goed. Er kwamen nieuwe takken en veel nieuwe, vrij grote bladeren. Echter, heel plotseling, verloren de boompjes een voor een al hun bladeren en takken. Binnen een paar dagen waren de boompjes helemaal kaal. Dat is nu een paar maanden geleden. Ik had de hoop dat ze spontaan weer zouden gaan groeien en bloeien, maar misschien is dat niet zo. Ik heb nu nog 1 walnootboompje over, maar ik weet niet of 'ie dood of levend is. Hoe kan ik dat zien? En als de boom nog leeft, wat kan ik dan doen zodat de boom weer bladeren en nieuwe takken krijgt? Heb jij als expert misschien tips?

    Vriendelijke groet,
    Anna

    BeantwoordenVerwijderen