Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zondag 5 juni 2011

Pruimen en perzikvruchten uitdunnen.Vruchtdunnen is bij sommige pruimenrassen een jaarlijks terugkerend en vermoeiend werk. Sommige pruimenrassen zijn bijzonder vruchtbaar en moeten tijdig worden gedund. Dunnen is noodzakelijk om een goede kwaliteit te bekomen, takbreuk te voorkomen en om beurtjaren te voorkomen. Verzamel de uitgedunde, aangetaste vruchten en vernietig ze, door ze in een diepe put te begraven.
Vroeg dunnen (mei-juni) heeft de voorkeur op laat dunnen, maar door de natuurlijke vruchtrui kunnen er nadien nog wat vruchtjes afvallen.
Laat per 20 cm tak ongeveer 2-3 vruchten staan en reken op ongeveer 25 gezonde bladeren per vrucht. Hou ook rekening met het ras; bij grootvruchtige rassen zoals o.a. 'Altesse Double', 'Belle de Louvain', 'Monarch', 'Reine Claude d'Oullins' en 'Victoria' zult u meer vruchten moeten verwijderen om ze goed te laten uitgroeien.

Overbodig vruchthout zonder vruchten mogen nu ook weggesnoeid worden. Snoei terug tot een lager staande scheut kort bij de hoofdtak. Rugtwijgen en buiktwijgen zonder vruchten worden volledig weggesnoeid.
Aangetaste vruchten (pruimenzaagwesp en pruimenmot) worden meteen ook verwijderd om te voorkomen dat de larve andere (gezonde) vruchten gaat aantasten.
Wildopslag van de onderstam wordt zo diep mogelijk verwijderd.
Sommige bomen hoeven niet gedund te worden omdat de pruimenzaagwesp en/of pruimenmade de meeste vruchten hebben vernietigd. http://fruitabc.blogspot.com/2011/05/schade-van-de-pruimenmot-kan-je-nu.html
Verzamel de aangetaste vruchten in een emmer en vernietig ze. Voor consumptie of verwerking zijn de onrijpe vruchten niet geschikt.
Hier zijn vooral de rassen 'Victoria', 'Sanctus Hubertus' en 'Warwickshire Drooper' heel productief.
Meer lezen over het uitdunnen van pruimen.

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten