Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

donderdag 2 februari 2012

Veilig snoeien van fruitbomen en struiken.


Tijdens een winterse koude dag is het nuttig om eens na te denken over het snoeiwerk van de komende weken.
Werk op een veilige manier bij de snoei van fruitbomen en fruitstruiken om lichamelijke klachten te voorkomen!
Gebruik degelijk, scherp snoeimateriaal en werk rustig.
Ga niet met extra veel kracht knippen of zagen, maar blijf rustig werken. Gebruik voor dikke takken een takkenschaar en een scherpe snoeizaag.
Hou uw vrije hand tijdens het snoeien uit de weg.
Voorkom overbelasting (RSI) door te lang dezelfde werkzaamheden uit te voeren.
Met snoeigereedschap mag u niet in de verkeerde richting wringen. Hierdoor ontstaat immers speling en kan het mes breken!
Gebruik op een ladder een snoeigordel en zorg dat de ladder stabiel staat.
Heeft u zieke struiken of bomen gesnoeid, reinig dan het gereedschap met een ontsmettingsmiddel of verdund bleekwater om ziektekiemen te verwijderen.
Sluit uw gereedschap na gebruik en berg uw snoeigereedschap na gebruik veilig op. Bescherm de gevaarlijke delen tijdens het transport.
Meer lezen over veilig snoeien van bomen en struiken.
Nachtvorst is geen probleem, maar als het overdag vriest kan je beter niet snoeien. Ook om stekhout te verzamelen zou het overdag niet mogen vriezen.
Bij vorst overdag kan snoeimateriaal gecontroleerd, gekuist en geslepen worden. Ook kan je nu stenen potten opvullen met stro om ze later omhoog te hangen in de bomen.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten