Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

donderdag 9 februari 2012

Vorstscheuren bij fruitbomen voorkomen!

Momenteel is er een groot risico op vorstscheuren! Een besneeuwde, bevroren ondergrond met zon is ideaal om vorstscheuren te doen ontstaan!




Vorstscheuren kunnen bij sommige (fruit)boomsoorten ontstaan. Vooral jonge appelbomen, perenbomen (o.a. 'Conference'), steenfruitsoorten (Prunus-soorten) en walnoten/okkernoten zijn erg gevoelig.
OORZAKEN:
- Door een plotse en snelle temperatuurdaling, krimpt het spinthout veel sneller dan de binnenste houtdelen. Een combinatie van strenge nachtvorst, sneeuw en zon is erg gunstig om vorstscheuren te doen ontstaan!!
- Door te grote temperatuurverschillen kan de stam over een bepaalde lengte, vaak met een hevige knal openbarsten. Kan optreden bij zware nachtvorst en zonnig weer overdag.
PREVENTIE:
De stam en de harttak worden preventief (op voorhand) hiertegen gewit of gekalkt. De witte kleur weerkaatst de winterzon, zodat de temperatuur overal gelijk blijft.
Een eerste behandeling kan in oktober-november gedaan worden. Een tweede maal (= herhaling) kan dat werk moet februari gedaan worden, omdat er dan veel zon kan zijn overdag.
PRODUCTEN:
- Stamafwitmiddel (= handelsproduct)
- Een ander zelf te maken afwitmiddel bestaat uit gedroogde koemest (125 g) of verse koemest (750 g), leem of klei (250 g), zeewierenkalk (1,25 kg) en water.

Het is raadzaam, voor het aanbrengen van het afwitmiddel, de schors af te schuren met een harde (stalen) borstel. Zo worden de schuilplaatsen voor insecten en mijten ook opgeruimd. Het stamafwitmiddel versterkt de schors en geeft een bescherming tegen zonnebrand & vorstscheuren.
In februari kan je dit product nog eens aanbrengen.
Sommige handelsproducten hebben ook wildafwerende eigenschappen, zodat vraatschade ook voorkomen wordt.
Meer lezen over vorstscheuren en zonnebrand bij tuintaal & tuinbouwtaal.
Meer lezen over plantzorgen van fruit.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM WINTERBESCHERMING:
Bloei verlaten om minder vorstschade aan de bloemen te hebben (steenfruitbomen).
Fruitbomen beschermen tegen wildvraat.
Kweewortels (= onderstam voor laagstam perenbomen) beschermen tegen de vrieskoude.
Lijmbanden of rupsenlijm aanbrengen tegen de wintervlinder.
Veilig snoeien van fruitbomen en struiken. Snoei niet als het overdag vriest!
Vijgentakken beschermen tegen strenge vorst.
Vorstbescherming bij vorstgevoelige planten aanbrengen.
Vorstscheuren bij bomen kan u nu voorkomen!
Meer lezen over onderhoud van fruitbomen in de "Groente & Fruit Encyclopedie" (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers).

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten