Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zaterdag 4 februari 2012

Vijgen beschermen tegen vorst.
Vliesdoek of groeidoek is bruikbaar om jonge vijgentwijgen te beschermen tegen vorst. Op deze twijgen staan dikwijls vruchtjes van enkele mm grootte die zeer vorstgevoelig zijn. Indien deze vruchtjes beschermd worden bij zware vorst, dan groeien ze in het voorjaar uit en geven in juni de eerste rijpe vruchten. Indien deze minivruchtjes niet afvriezen dan geven sommige vijgenrassen tweemaal per jaar rijpe vijgen!
Vliesdoek kan een bescherming geven van -5° tot -10°C, afhankelijk van de vochtigheidsgraad en windsnelheid.

Ook rietmatten zijn zeer geschikt om lage vijgenstruiken te beschermen bij strenge vorst (-10°C.). De grond onder een vijg kan beschermd worden met een laag stro of met een dikke laag hakselhout. Indien de bovenste takken afvriezen, dan kunnen de onderste knoppen aan de grondoppervlakte nog opnieuw uitlopen.

Een dikke sneeuwlaag (50 cm) aan de voet van vijgenstruiken of vijgenbomen geeft een prima bescherming tegen het volledig bevriezen van de planten. Gebruik enkel sneeuw waaraan nog geen zout toegevoegd werd!

Gebruik de winterbescherming enkel bij strenge vorst. Eens de vorstperiode voorbij is, moet je het beschermmateriaal verwijderen en flink luchten om vochtproblemen en schimmelvorming te voorkomen.
Bij planten in potten die buiten overwinteren kan u best de wortelkluit beschermen tegen strenge vorst. Jonge worteltjes in de pot zijn vorstgevoelig!
Meer lezen over vorstbescherming bij vijgen (Ficus carica).

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM VIJGEN - FICUS CARICA:
Zomersnoei van vijgen geeft sneller vruchten.
Vijgen (Ficus carica) planten in de tuin.
Vijgen stekken in december
Vijgen beschermen tegen de wintervorst.
Vijgen vragen een zonnige, warme en droge standplaats!
Vijgen en hazelaars vermeerderen door afleggen of marcotteren.
Groente- en fruit encyclopedie met info over rassenkeuze, teelt en verzorging van vijgen.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten