Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

maandag 5 maart 2012

Blauwe bessen: rassenkeuze en bestuiving.
De vroegste blauwe bessenrassen ('Bluetta', 'Spartan' en 'Patriot') rijpen vanaf begin juli, de laatrijpende rassen ('Coville', Elliot) rond einde augustus of begin/midden september.
Zelfbestuiving geeft bessen bij sommige rassen, maar kruisbestuiving geeft dikkere en meer bessen. 'Brigitta Blue', 'Coville' en 'Spartan' vereisen kruisbestuiving voor een goede productie. Bij alle blauwe rassen geeft kruisbestuiving dikkere en meer bessen.
Aanbevolen zelfbestuivende rassen met een sterke (gezonde) groei voor liefhebbers zijn o.a. 'Bluecrop' en 'Elliot'.

Blauwe bessen met een (te) zwakke groei zijn 'Bluetta', 'Spartan' en 'Coville'. Voor liefhebbers zijn deze drie rassen daarom minder aan te raden.
Vaccinium corymbosum 'Sunshine Blue' is een groenblijvend en laatrijpend ras. 'Elliot' is een laatrijpend en bladverliezend ras dat heel productief kan zijn.
De maand maart is ideaal om blauwe bessenstruiken aan te planten. Hebt u enkele maanden geleden reeds geeplant? Druk dan de grond rond de plantenkluit wat aan!

Meer lezen over de verschillende blauwe bessenrassen.

Blauwe bessen zijn niet gemakkelijk te vinden op rasnaam. Op het etiket zou de rasnaam of cultivarnaam zeker vermeld moeten staan.
Adressen waar u plantgoed van blauwbessen en/of andere fruitsoorten kan bekomen.
Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten