Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zondag 11 maart 2012

Vijgen en hazelaars vermeerderen door afleggen (marcotteren).


Afleggen is een methode van vegetatieve vermeerdering, waarbij een tak zo in de grond gebogen wordt, dat de top weer boven de grond uitkomt. Het afleggen kan o.a. bij vijgen (Ficus carica), hazelaar (Corylus avellana), druiven (Vitis vinifera), kiwibessen (Actinidia arguta) en diverse klimplanten toegepast worden. Ook kruisbessen kunnen eenvoudig vermeerderd worden door afleggen.
Het afleggen geeft meestal een goede beworteling, er is weinig risico op mislukking en de planten worden op eigen wortel geteeld, waardoor hinderlijke wildopslag uitgesloten is.

Het marcotteren door aanaarden gelijkt erg op het afleggen, maar alles gaat sneller en is eenvoudiger. De scheutbasis van een laag vertakte plant wordt met grond bedekt. Aan de scheutbasis van elke scheut worden wortels gevormd. Deze methode wordt voornamelijk toegepast voor het vermeerderen van fruitboomonderstammen.
Het gedeelte in de grond mag eerst gekwetst worden, zodat er gemakkelijker wortels ontstaan. U kan op die plaats wat schors wegnemen ofwel een beetje wringen.
Meer lezen over planten vermeerderen door afleggen en marcotteren.

Sommige onderstammen kunnen vermeerderd worden door zaaien of stekken. Gezaaide onderstammen groeien meestal veel sterker en zijn dan pas laat vruchtbaar. Onderstammen vermeerderd door stekken of afleggen groeien meestal zwakker (trager) omdat de typische eigenschappen (een zwakke groei) beter behouden blijven.
Meer lezen over fruitsoorten vermeerderen.

Niet alle fruitsoorten kunnen op dezelfde manier vermeerderd worden.
Lees meer over soorten onderstammen en hun vermeerdering.

NUTTIGE WEBLINKS IVM AFLEGGEN OF MARCOTTEREN:
Bramen vermeerderen door topafleggen.
Fruitboom-onderstammen vermeerderen.
Fruitsoorten vermeerderen.
Hazelaars vermeerderen door afleggen.
Vijgen en hazelaars vermeerderen door afleggen (marcotteren).
Vroeger en meer vruchten met de juiste onderstam.
Vijgen vermeerderen door winterstekken of houtstekken.
Weblinks plantenvermeerdering
Gewortelde afleggers van kruisbessen, trosbessen en druiven kan je in de maand maart voorzichtig afknippen van de moederplant en oppotten of op een andere plaats planten.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen?
Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

2 opmerkingen:

  1. ik heb een aantal takken van een vijg afgelegd nu een half jaar geleden zoiets. Ik wil ze graag over een paar weken gaan verplaatsen. Er is één afgelegde tak bij die erg laag geworden is. Mijn vraag gaat daarover. Moet is de takken verkorten? Hoeveel bladeren mogen er bv ongeveer aanzitten?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. het woordje -laag- zou moeten zijn -lang- ..

    BeantwoordenVerwijderen