Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zondag 4 maart 2012

Zwarte trosbessen zijn goed voor het geheugen.


Zwarte trosbessen (zwarte aalbessen, zwarte bessen, patersbessen, cassisbessen) zijn goed voor het geheugen.
In zwarte trosbessen (Ribes nigrum) zouden er stoffen zitten die het lange termijngeheugen verbeteren.
Een gezonde voeding kan op lange termijn een goede bijdrage leveren aan de preventie van de ziekte van Alzheimer. Zwarte trosbessen zouden hersenbeschermende effecten hebben.
Bron: agf.nl (Publicatiedatum 24/02/2009)
Van de knoppen kan men een gezonde thee maken. Drink ook eens thee van de takken of knoppen. Die ruikt niet aangenaam maar zou goed zijn voor de lymfeklieren & gewrichten.
Zwarte trosbessen (patersbessen, zwarte jenevers, cassisbessen) zijn zeer winterhard en geven kort na het planten reeds een eerste oogst in juli. Ze zijn ook heel gemakkelijk te vermeerderen met winterstekken.
Zwarte bessen zijn eenvoudig te kweken en vragen slechts weinig plaats en onderhoud. Ze zijn eenvoudig te snoeien en geven snel vruchten op een kleine plaats.
Zwarte bessen snoeien kan direct na de oogst (juli) of in de winter gebeuren (december - maart). Snoei alle takken die bessen hebben gedragen weg. Probeer ongeveer 10 sterke eenjarige twijgen per struik te behouden.
Sommige oude zwarte trosbessenrassen zijn vatbaar voor Amerikaanse meeldauw. Er bestaan ook nieuwe rassen die NIET aangetast worden. Kies bij het planten voor ziektetolerante rassen!
Meer lezen over het planten, de verzorging en snoei van zwarte bessen (Ribes nigrum).
Zwarte bessen zijn eenvoudig te vermeerderen door middel van winterstekken. Ook rechtstreeks stekken in potten is mogelijk.

Uitvoerige informatie over de snoei, rassenkeuze, teelt en verzorging van zwarte trosbessen kan u vinden in de "Groente & Fruit Encyclopedie".
Meer lezen over de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)
Adressen waar u plantgoed van zwarte bessen en/of andere fruitsoorten kan bekomen.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM ZWARTE BESSEN (Ribes nigrum):
Zwarte trosbes stekken, planten en snoeien.
Zwarte bessen zijn goed voor het geheugen.
Winterstekken van trosbessen.
Roestschimmel op kruisbessen en zwarte bessen.
Zwarte trosbessen snoeien en oogsten.
Kruisbessen en zwarte bessen zijn vatbaar voor Amerikaanse meeldauw.
Jostabessen (kruisbes x zwarte bes) is gemakkelijk kleinfruit.

Groente- en Fruit Encyclopedie met planttips voor zwarte trosbessen. ISBN 978-90-215-4617-9 Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder.
Plant geen zwarte bessenstruiken op een laag gelegen perceel dat gevoelig is voor lentenachtvorst. De kans op bevriezen van de bloemen is dan groot, waardoor u geen bessen zal oogsten! U kan op een vorstgevoelige plaats overwegen van een laatbloeiend ras te planten.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten