Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

donderdag 8 augustus 2013

Perzikbomen eenvoudig vermeerderen door zaaien (Prunus persica).

Momenteel zijn is het perzikras 'Red Haven' eetrijp. De perzikstenen (= zaden) zijn goed te gebruiken om te zaaien.
Op de meeste plaatsen is het aantal vruchten per boom kleiner, waardoor de vruchten veel dikker zijn dan andere jaren. Dikkere vruchten geven een betere zaadkwaliteit, zodat zaaien een betere opkomst kan geven.


WERKWIJZE VOOR HET ZAAIEN VAN PERZIK EN NECTARINE.
Snij de vruchten middendoor en haal de steen er uit. (Foto van 'Pink Peachy' een roze bloeiende sierperzik/ dwergperzik)



Verwijder nauwkeurig alle vruchtvlees, reinig de steen en bewaar hem op een vochtige plaats (Bijvoorbeeld in een pot met wat potgrond). Indien de steen toch uitgedroogd is dan kan u hem 24 uur in water leggen en nadien in potgrond of zaaigrond bewaren.


(1)In maart worden de stenen horizontaal in volle grond gezaaid. De zaaidiepte is ca het dubbele van de zaaddikte (ca 4 cm). In een pot zaaien is ook mogelijk. (2)Eerst verschijnen de twee kiembladen en later de gewone bladeren (3). Zodra de bladeren afgevallen zijn in de herfst (winter) kan u de boom verplanten (4).


U kan de zaailingen gewoon laten groeien op een ruime plantafstand ofwel in de winter enten met een speciaal perzik- of nectarineras.
De volgende winter moeten de bomen op een ruime plantafstand geplant worden. (3 - 5 meter)


WAAROM ZAAIEN?
Perzikbomen en nectarinebomen (Prunus persica) kunnen vermeerderd worden door zaaien en door oculeren. Zaaien is een heel eenvoudige manier om planten te vermeerderen. De maanden augustus en september zijn meest geschikt om deze vermeerderingsmethode te doen.

Voor fruitbomen wordt het zaaien meestal niet gebruikt, met uitzondering voor sommige zaailingonderstammen (Hoogstam).
Perzik- en nectarine eveneens zijn een uitzondering, die wel met goed resultaat kunnen gezaaid worden, want deze zaailingen geven ook goede eetbare vruchten.
De typische raseigenschappen (vruchtvleeskleur, vroegheid, groeihoogte, ...) gaan meestal verloren. Het witvlezige ras 'Reine de Vergers' is meestal zaadvast.
De nakomelingen (zaailingen) van vruchten uit de winkel geven meestal niet dezelfde kenmerken terug. Een uitzondering is het ras 'Reine de Vergers' (syn. Broechemse?), die wel gezaaid kan worden en die zijn typische kenmerken behoudt.

PERZIKZAAILINGEN ALS ONDERSTAM.
Gezaaide perziken kunnen het volgende jaar gebruikt worden als onderstam. Op deze zaailingen kan u andere perzik- en nectarinerassen veredelen (enten, oculeren, chip-budding).
Meer lezen over het zaaien of stratificeren van perzikzaden.

Sommige fruitboomonderstammen kunnen gezaaid of gestekt worden, terwijl andere afgelegd moeten worden.
Meer lezen over (fruit)planten vermeerderen.

PERZIKZAAILINGEN VOOR DE VRUCHTEN?
Zonder te enten of te oculeren kan u 3 tot 5 jaar na het zaaien vruchten plukken van de perzikzaailingen. Perzikzaailingen worden meestal grote bomen.
Geoculeerde onderstammen geven na 2 jaar reeds vruchten! Het oculeren geeft meestal een beter resultaat dan de winterentingen. Zie weblink "Oculeren van onderstammen"

AANBEVOLEN PERZIKRASSEN.

Overzicht van perzikrassen met rijptijd vanaf juli tot oktober.
Als u bijvoorbeeld 3 perzikzaailingen van Reine de Vergers (of van Red Haven) plant in uw tuin dan gaat u binnen enkele jaren op korte tijd veel te veel vruchten moeten opeten of verwerken.
U kunt beter meerdere perzikrassen planten zodat u lekkere vruchten vanaf juli tot september bekomt.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM PERZIK EN NECTARINE:
Bladvergeling en bladval bij perzikbomen (Prunus persica).
Krulziekte (schimmel) eenvoudig voorkomen op perzikbomen.
Krulziektetolerante perzikbomen (Perzikrassen die weinig of niet vatbaar zijn voor krulziekte).
Meer lezen over perzik- en nectarinerassen en verzorging.
Oculeren van onderstammen.
Perzikvruchten met vlekken of met een zwarte schil.
Plantenziekten en plagen op steenvruchten (Prunus-soorten).
Rassenkeuze bij het planten van perzikbomen.
Snoeien van perzikbomen - Prunus persica cv's om ze gezond te houden.
Uitdunnen van perzikvruchten (Prunus persica).
Vers geplukte perzikvruchten smaken heerlijk!
Vruchten die narijpen mogen iets onrijp geplukt worden!
Zaaien en oculeren van perzikbomen (Vermeerderen van Prunus persica).

Volg de dagelijkse berichten en tips ivm bijzondere tomaten en fruit op twitter! https://twitter.com/gdekinder
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: perzik zaaien, nectarine zaaien, perzik en nectarine zaaien, planten vermeerderen, fruit zaaien, plantenvermeerdering, zaaien fruit, perzikboom zaaien, zaaien nectarine, Prunus persica

Geen opmerkingen:

Een reactie posten