Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

donderdag 8 augustus 2013

Valse meeldauw op druiven bij regenachtig weer! Plasmopara (Peronospora) viticola op Vitis vinifera cv's.

Door het regenachtige weer van de vorige dagen is er gevaar op aantasting van valse meeldauw op druivenbladeren en druiventrossen!
O.a. 'Boskoops Glory', 'Esther', 'Sophie' en 'Vroege van der Laan' zijn gevoelig voor deze "natweer"-schimmel!(Klik op de afbeelding om deze te vergroten).
1) Olieachtige gele of bruine vlekken bovenop de druivenbladeren. Bij regen kan er veel uitbreiding zijn.
2) Witte schimmelsporen aan de onderzijde van de bladeren
3) Aangetaste bessen worden bruin en verdrogen.


SYMPTOMEN:
Op de bladbovenzijde zijn er gele olieachtige of bruine vlekken te zien en onderaan de druivenbladeren een witgrijs schimmelpluis.
De druivenbladeren verkleuren bruinrood, verschrompelen en vallen af. Een aantal bessen per druiventros beginnen te rotten. De druiventrossen worden bruin en de bessen beginnen te verdrogen.

OORZAAK:
Plasmopara (Peronospora) viticola of valse meeldauwschimmel.
Op de bovenkant van druivenbladeren ontstaan purperrode vlekken, die later geel en vervolgens bruin worden. Aan de onderkant van het blad zitten plekken met pluizige grauwwitte schimmelgroei. De infectie kan zich uitbreiden, waardoor grote stukken of zelfs een heel blad kunnen verkleuren en afsterven. Later ontstaan er bruine, verdroogde bessen. Vochtige omstandigheden zijn nodig om te kunnen ontkiemen. (= nat weerschimmel)

PREVENTIE en BESTRIJDING:
- Om schimmeluitbreiding te voorkomen kan je de beschadigde druivenbessen best zo vlug mogelijk wegknippen (Krenten)
- De aangetaste en overtollige bladeren moeten onmiddellijk worden verwijderd en de luchtcirculatie rond de planten moet worden verbeterd door ze meer ruimte te geven en onkruid of bodembedekkers goed te verwijderen.
- In kassen/ serres helpt ventileren (luchten). Er mag niet over de plant gegoten worden! Tracht in de kas bij het water geven de druivenbladeren NIET nat te maken. Indien het gewas 's morgens nat staat tijdig luchten, zodat het zo vlug mogelijk kan opdrogen. Voorkom dat de druivenbessen tegen het glas komen door de twijgen met druiventrossen aan draden te binden.
- Zorg voor een luchtig gewas dat snel kan opdrogen! Doe zomersnoei --> overtollige scheuten wegbreken, okselscheuten (dieven) wegbreken, ...
- Snoei de onderste takken weg zodat de onderste 50 (70) cm goed vrij komt te staan en minder last krijgt van opspattend regenwater.
- In het najaar de afgevallen druivenbladeren goed opruimen, want de schimmel overwintert hierin. Gooi de zieke bladeren niet op de composthoop, maar voer ze af naar een containerpark of in een GFT-container. - De afgebladderde schors in de winter goed opruimen.
- Gebruik preventieve bespuitingen met schimmelwerende producten en herhaal deze bij aanhoudend regenachtig weer. Behandelen vanaf een erwtgrootte tot 2 à 4 (6) weken voor de oogst (Afhankelijk van het gebruikte product). Gebruik enkel producten die erkend zijn voor gebruik op druivelaars!
- Kies bij het aanplanten voor ziektetolerante druivenrassen. Oude druivenrassen en pitloze druiven zijn meestal gevoeliger voor schimmelziekten! Er zijn verschillende nieuwe druivenrassen die minder of niet vatbaar zijn voor valse- en echte meeldauw.
Meer lezen over valse meeldauw bij druiven.

De symptomen van valse meeldauw (Peronospora) kunnen verward worden met die van echte meeldauw (Oidium). Bij echte meeldauw zit de schimmel op de bovenzijde van het blad en barsten de druiven open.
Lees meer over echte meeldauw bij druiven.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM DRUIVEN - VITIS VINIFERA:
Bladvergeling of chlorose bij druiven (Vitis vinifera).
Druivenbladgalmijt of pokkenziekte op druiven voorkomen.
Druiven-okselscheuten inkorten of verwijderen?
Druiventrossen controleren en opkuisen.
Echte meeldauw of witziekte (Oidium) op druiven voorkomen.
Lamsteligheid en verdroogde bessen.
Teeltwerkzaamheden bij druiven.
Valse meeldauw op druivenbladeren bij regenweer.
Uitdunnen en aanbinden van druivenscheuten.
Valse meeldauw (Peronospora) op druiven (nieuw venster).
Vroegrijpende tafeldruiven in openlucht telen.
Weinig of geen druiventrossen dit jaar?
Ziekten en plagen bij openluchtdruiven.
Ziekten en plagen (overzichtstabel).
Zomersnoei bij druiven geeft een gezondere groei en minder schimmelaantastingen.
Groente- en fruit encyclopedie met info over rassenkeuze, teelt en verzorging van druiven.

Volg de dagelijkse berichten en tips ivm bijzondere tomaten en fruit op twitter! https://twitter.com/gdekinder
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief. http://ymlp.com/signup.php?id=gemjbqegmgj
Labels: plantenziekten, plantenziekten druivelaar, schimmelziekte druiven, valse meeldauw, valse meeldauw druiven, Peronospora, Plasmopara viticola, Vitis vinifera

Geen opmerkingen:

Een reactie posten