Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

woensdag 5 juli 2017

Fruitplanten te stekken in juli.


Het vermeerderen van fruitsoorten of onderstammen door zomerstekken wordt zoveel mogelijk in de juiste maand toegepast en is eenvoudig op te zoeken in de "Fruit ABC-Stekkalender". De meeste soorten houtig kleinfruit en druiven kan je vermeerderen door stekken.
Scheutstekken of zomerstekken worden tijdens de groeiperiode afgenomen en meestal in speciale stekgrond gestoken bij een hoge luchtvochtigheid en optimale temperatuur.
Als er teveel zonlicht is dan moet er afgeschermd worden om verwelking en verbranding te voorkomen. Probeer de temperatuur in de kas/serre lager dan 25°C te houden.
Regenweer is ideaal om stekken te nemen!

TE STEKKEN IN JULI.
Kiwibessen, aardbeiboom, appelbes, sierkwee (Japanse kwee), kweepeer (Cydonia), boomtomaat, dadelpruim (Diospyros v.), vijgen,
aardbeien, Japanse rozijnenboom, moerbei, passiebloem, braambes, Japanse wijnbes, taybes, blauwe bes en druiven.
Afbeelding van de fruit-stekkalender.
Meer lezen over het stektijdstip in de fruitstekkalender.

VLIER STEKKEN.
De bloemen van vlierstruiken kan je verwerken in diverse recepten. Het kan interessant zijn van zelf ook een vlierstruik te hebben in uw tuin en je kan die nu vermeerderen!
Van de zwarte vlier kan je nu zomerstekken nemen van ca 6 cm lengte.
Ontblader ongeveer 1/2 van de stek (onderaan) en plaats de stekken in lichtvochtige stekgrond.
Scheutstekken van vlier (Sambucus nigra).

DRUIVEN STEKKEN
Overtollige dikke scheuten kan je nu volledig verwijderen en gebruiken om te stekken. Je mag nog geen okselscheuten/dieven verwijderd hebben. (De scheutlengte is ca 2 m, scheutdikte onderaan een pink dikte)
Maak stekken van 8-12 cm lengte, waarbij je onderaan onder een blad knipt en bovenaan 2,5 cm boven een blad knipt. Het topgedeelte is te kruidachtig en wordt niet gebruikt. (De stekken hebben minstens twee bladeren)
Eventueel aanwezige okselscheuten op 1 blad insnoeien.
Ongeveer 1/2 van de stek (onderaan) ontbladeren en de stekken in lichtvochtige stekgrond plaatsen. Er mogen geen bladeren in de stekgrond zitten.
Druk de stekken lichtjes aan zodat ze vast zitten in de stekgrond.
Benevelen met een plantensproeier en afdekken met vliesdoek of plastiek.
Bescherm de stekken tegen felle zon en tegen te hoge temperatuur.

TOMATEN STEKKEN.
Overtollige okselscheuten (= "dieven") kan je gebruiken om te stekken, waardoor je het oogstseizoen kan verlengen. Tomatenplanten vermeerderen door stekken.
In deze periode kan je best enkel vroegrijpende tomatenrassen vermeerderen door stekken. Deze hebben vanaf bloei tot rijpe vruchten slechts 55-60 dagen nodig. (Vroegrijpend zijn o.a. Nadja en Yellow Taxi)

UITLOPERS VAN AARDBEIPLANTEN STEKKEN.
Uitlopers die kleine wortelpuntjes vertonen kan je afknippen en in stekgrond verder laten bewortelen.
Laat ca 4 cm uitloper aan de stek en steek dat stukje uitloper in de grond zodat de wortelpuntjes net onder de grond zitten.
Als stekgrond kan je best zaai- of stekgrond gebruiken.
Beschermen tegen uitdroging, wateroverlast en felle zon.
Nadat de uitlopers goed geworteld zijn kan je ze verpotten in een potten gevuld met voedselrijke potgrond. (ca 10 dagen na het stekken)
Een alternatief voor uitlopers te stekken is dat je elke uitloper op een potje gevuld met stekgrond legt. Leg een steentje op de uitloper zodat er goed contact is met de grond. (Zie foto)

Niet alle planten worden op dezelfde manier gestekt. Sommige planten wortelen moeilijk en vragen veel aandacht.
Meer lezen over de werkwijze bij het stekken van houtachtige planten.

Het is niet altijd eenvoudig om cultuurplanten te vermeerderen door stekken. Soms zijn er andere vermeerderingsmethoden nodig zoals oculeren, enten, marcotteren of afleggen.
Ook op internet is nog veel extra informatie over het stekken, afleggen, marcotteren, oculeren en enten te vinden.
Weblinks i.v.m. het vermeerderen van planten door zaaien, stekken, afleggen en enten.
Blauwe honingbes (Lonicera kamtschatica) snoeien en stekken.

BOEKENTIP voor EEN SUCCESVOLLE FRUITTUIN.
Meer lezen over "Gemakkelijk fruit. Fruit uit eigen tuin, terras en balkon" (Auteur Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers).
Groente- en Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder) met praktische tips voor alle fruitbomen.

GRATIS NIEUWSBRIEVEN MET TIPS ONTVANGEN?
Deze blogberichten ELKE DAG in uw mailbox? Schrijf je hier in om DAGELIJKS deze blogberichten met praktische tips voor de fruittuin in uw mailbox te ontvangen. (U ontvangt een bevestigingsmail, welke moet bevestigd worden)
Eén keer per maand tips voor de fruittuin in uw mailbox? Schrijf je hier in om maandelijks de Fruit-ABC nieuwsbrief te ontvangen.
Volg de dagelijkse berichten en praktische tips op twitter! http://twitter.com/gdekinder

Labels: fruit stekkalender, fruitstekkalender, stekken in juli, stekken vermeerderen, fruitplanten stekken, tomaten stekken, aardbeien stekken, druiven stekken, vlier stekken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten