Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

woensdag 26 juli 2017

Geelbruine bladvlekken en bladverdroging bij tomaten? (Fulvia fulva)

Vochtig en fris weer zijn gunstig voor de ontwikkeling van deze bladschimmel.
Een kas/serre (of tunnel) die 's morgens te lang gesloten blijft is ideaal voor aantastingen door deze schimmel! Ook een te kleine plantafstand is gunstig voor schimmeluitbreiding!

Bladvlekkenziekte op de peervormige kerstomaat 'Poire Rouge'

Opvallende geelbruine vlekken op de tomatenbladeren.
Klik op de afbeelding om deze te vergroten!
De oorzaak is de bladvlekkenschimmel Fulvia fulva, syn. Cladosporium fulvum. (Eng.: Leaf mold)

KENMERKEN:
Op de tomatenbladeren (Lycopersicon esculentum) zijn geelbruine vlekken zichtbaar, die al snel afsterven. Aan de onderkant van deze vlekken bevindt zich olijfgroen tot bruin gekleurd schimmelpluis.
Bladstelen, stengels en vruchten worden niet aangetast. Aan de onderzijde van het blad produceert de schimmel na enige tijd opnieuw vele sporen.
Bij een ernstige aantasting kan de productie gevoelig afnemen. Vruchten worden niet aangetast en zijn normaal te gebruiken.

LEVENSWIJZE:
Deze schimmel overwintert (vermoedelijk) als spore in de kasconstructie. De sporen kunnen onder droge omstandigheden na negen maanden nog kiemen.
Bij het kiemen spelen de luchtvochtigheid en de temperatuur een rol. Een hoge luchtvochtigheid is gunstig voor de uitbreiding van de schimmel. Als de temperatuur boven de 20°C komt, wordt het kiemen van de schimmelsporen geremd.
Een koel, vochtig klimaat met weinig luchtbeweging is het gunstigste voor de ontwikkeling van deze schimmel.

PREVENTIE:
Kies tomatenrassen die zoveel mogelijk tolerant zijn aan deze ziekte. 'Tica' (zaadvast) en sommige F1-hybriden worden NIET aangetast door deze schimmelziekte. Oude tomatenrassen en oude hybriden worden dikwijls wel aangetast.
Bij het begin van aantasting kan u best dagelijks de aangetaste bladeren wegsnijden of wegbreken. Laat de zieke bladeren niet in de omgeving liggen!
Voorkom dat de bladeren elkaar overgroeien en zorg voor een luchtig gewas. Laat geen okselscheuten/dieven staan, ook niet bij de kerstomaten!
Verwijder alle bladeren onder de 1ste (onderste) vruchttros. Probeer bij die bladsnoei per keer niet meer dan 3 bladeren te verwijderen.
Kies bij het planten voor een ruime plantafstand (50 cm en meer) en plant niet te kort bij het glas of tegen de plastiek.
Vermijd het nat worden van de bladeren. (Bij het gieten, onder geopende ramen, ...). Geef enkel (beperkt) 's morgens water! In een regenrijke periode kan je beter zo weinig mogelijk of geen water geven.
Zorg dat de planten 's morgens zo snel mogelijk kunnen opdrogen en voorkom druppelvorming op de bladeren. ('s Morgens kan je de planten in een kas/serre even droog schudden.)
Een ventilator in de serre/kas kan helpen om de ziekte te voorkomen, maar eenmaal aanwezig dan worden de schimmelsporen ermee verspreid.
Ruim in de winter nauwkeurig alle bladresten op en reinig goed de serre/kas of tunnel.
Verwijder regelmatig de aangetaste bladeren en laat ze niet nabij de tomatenplanten liggen.
Behandel op voorhand met een schimmelwerend product en hou rekening met de veiligheidstermijn (wachttijd) van dat product.
Plantversterkende middelen op basis van heermoes (Equisetum) kunnen ook helpen om aantasting te voorkomen.

BESTRIJDING:
Voer een chemische bestrijding uit met erkende scheikundige producten. De gebruikte producten moeten afgewisseld worden om resistentie te voorkomen. Hou rekening met de veiligheidstermijn/wachttijd bij het gebruik van de producten. Zelf gebruik ik deze producten niet.

Verwarring is soms mogelijk met een aantasting door de tomatenplaag of aardappelplaag (Phytophtora infestans), maar de schade valt meestal nog mee.
Behalve de hier besproken schimmelziekte (Fulvia fulva, syn. Cladosporium f.) kan er soms ook Septoria lycopersici voorkomen. Deze Septoria-bladvlekkenschimmel veroorzaakt grijszwarte vlekjes (5-6 mm doorsnede).
-
Het is niet altijd eenvoudig om ziekten en plagen op cultuurplanten te determineren.
Een overzicht van nuttige weblinks plantenziekten en plagen: diagnose, voorkoming en biologische bestrijding bij fruit, groenten en sierplanten.

BOEKENTIP voor EEN SUCCESVOLLE MOESTUIN
Groente- en Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder) met praktische tips voor alle fruitbomen.

NUTTIGE WEBLINKS IVM BIJZONDERE TOMATEN
Tomatenplaag voorkomen.
Neusrot op tomaten kan je voorkomen!
Rijpen van tomaten bevorderen
Fotoalbum bijzondere tomaten 

Overzicht van bijzondere tomatenrassen (zwarte, bruine, witte, gele, oranje, rode en groene tomaten. Stamtomaten, struiktomaten, roma en kerstomaten).
Speciale zelf te kweken en bijzondere tomatenrassen (raskenmerken A-M).
Groente- en Fruit Encyclopedie met teeltinformatie van tomaten en andere groenten.

In openlucht kunnen de stamtomaten (indeterminate planten) tussen 12 en 20 juli getopt worden zodat de overblijvende trossen beter uitgroeien. Bij de auteur van deze blog werden de planten in openlucht op 15 juli getopt.
Controleer regelmatig op aantasting van de bladvlekkenziekte. De eerste aantasting werd op 13 juli opgemerkt.
Teeltinformatie van tomaten en andere groenten lezen op plantaardig.com.

Maandelijks nieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf Je Hier In Voor onze Nieuwsbrief.
Labels: Bladvlekkenziekte, bladvlekkenziekte tomaten, Cladosporium fulvum, Fulvia fulva, Leaf mold, Lycopersicon esculentum, plantenziekten, tomaten bladvlekkenziekte, bladvlekken tomaten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten