Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

dinsdag 13 oktober 2009

Betekenis van wetenschappelijke plantennamen.


De geslachtsnaam (= eerste deel van een wetenschappelijke plantennaam) is dikwijls een verwijzing naar een persoon of naar de herkomst. Soms is het een Latijnisering van de plaatselijke (inheemse) plantennaam. Ook kan de geslachtsnaam een typische eigenschap van die plant aangeven.
Vele geslachtsnamen hebben een Griekse of Latijnse oorsprong en hierbij werden dikwijls namen van mythologische figuren gebruikt.
Meer lezen over de betekenis van geslachtsnamen (genus) - Latijnse namen.

De soortnaam & soortaanduiding of species (= tweede deel van een plantennaam) duidt vaak een bijkomende eigenschap aan zoals geneeskrachtig, eetbaar, kleur, geur, bladvorm, groeiwijze, bloeitijd, geneeskracht en smaak. Soms wordt er ook verwezen naar het land van herkomst of naar de ideale standplaats. Soms zijn planten ook naar een persoon (ontdekker, sponsor, plantkundige, ...) genoemd.
Vele plantennamen hebben een Griekse (GR.) of Latijnse (Lat.) oorsprong, maar soms zijn ze afkomstig uit een andere taal.
Meer lezen over de betekenis van soortnamen & soortaanduidingen (species)- Latijnse plantennamen.
Er is een nieuw boekje verschenen over de betekenis van wetenschappelijke plantennamen.
Meer lezen over "ABC van het plantenlatijn. Betekenis van botanische plantennamen."
Ken je de betekenis van een wetenschappelijke plantennaam dan is het gemakkelijker om die naam te onthouden.
Meer lezen over wetenschappelijke plantennamen, plantennomenclatuur en plantenlijsten volgens gebruik (eetbare en niet-eetbare planten).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten