Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zaterdag 3 oktober 2009

Fruitplanten te snoeien in oktober.


Een deskundige fruitsnoei wordt zoveel mogelijk in de juiste maand toegepast. Bekijk nu onze handige fruit-snoeikalender; een handig overzicht wanneer wat te snoeien. Eenvoudig op te zoeken in de "Fruit ABC-Snoeikalender".

Een gewone (uitdunnings-)snoei kan men in oktober doen bij aardbeiboom (Arbutus unedo), bottelrozen (Rosa pendulina), braambessen (Rubus fruticosus), frambozen (Rubus idaeus), Japanse wijnbes (Rubus phoenicolasius) en taybessen (Rubus 'Tayberry').
Indien nodig mag men ook bij de Ribes-soorten (kruisbessen en trosbessen) wat overtollig hout wegnemen.
Om nu nog steenfruitbomen te snoeien is het eigenlijk te laat. Te laat snoeien van Prunus-soorten geeft meer gevaar op aantasting van schimmelziekten. Wel is het aan te raden alle verdroogde vruchten (mummies) in de bomen goed te verwijderen. Zij zijn een besmettingsbron voor het volgende groeiseizoen.
Doe het snoeien bij een warme, droge dag zodat de wonden snel opdrogen en genezen.
Meer lezen over snoeien in de fruit-snoeikalender.
Van sommige plantensoorten kan het snoeihout bijgehouden worden om herfststekken uit te knippen. In een volgende blog hierover meer...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten