Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zondag 4 oktober 2009

Fruitsoorten te stekken in oktober.


Verwijder bij de stekken de onderste bladeren en de aanwezige bloemknoppen.

Het vermeerderen van fruitsoorten of onderstammen door stekken wordt zoveel mogelijk in de juiste maand toegepast en is eenvoudig op te zoeken in uw "Fruit ABC-Stekkalender". De meeste soorten houtig kleinfruit, druiven en onderstammen kunnen vermeerderd worden door stekken.
Scheutstekken of zomerstekken worden tijdens de groeiperiode afgenomen en meestal in speciale stekgrond gestoken bij een hoge luchtvochtigheid en optimale temperatuur. (Meestal minimum 15°C.) Als er teveel zonlicht is dan moet er afgeschermd worden om verwelking en verbranding te voorkomen.
Te stekken in oktober:
kiwibessen/ kiwiberry (Actinidia arguta), gewone of groene kiwi (Actinidia deliciosa), kweeperen - Cydonia oblonga (fruitsoort en perenonderstam), Japanse rozijnenboom (Hovenia dulcis), Kersonderstam 'Colt' (Prunus avium 'Colt'), pruimonderstammen (Prunus domestica), mirabelpruimen, jostabes (Ribes 'Jostaberry') en kruisbes/ stekelbes (Ribes uva-crispa).
Sommige fruitsoorten kan u best onder glas (kas) stekken, maar de meeste soorten kunnen ook gewoon als winterstek in openlucht ingekuild worden.
Vorstgevoelige kuipplanten zoals boomtomaat en passiflora kunnen bij het binnenbrengen ook bijgesnoeid worden en het snoeihout is nu ook nog te gebruiken om te stekken.

Meer lezen over het stektijdstip in de fruitstekkalender.
Meer lezen over de werkwijze bij het stekken. http://www.houtwal.be/vakartikels/vermeerdering/stekken/_stekken_index.htm
Het is niet altijd eenvoudig om cultuurplanten te vermeerderen door stekken. Soms zijn er andere vermeerderingsmethoden nodig zoals oculeren, enten of afleggen.
Ook op internet is nog veel extra informatie over het stekken, afleggen, marcotteren, oculeren en enten te vinden.
Weblinks i.v.m. het vermeerderen van planten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten