Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

vrijdag 2 oktober 2009

Kweeperen tijdig plukken om te verwerken!


Onrijpe vruchten zijn nog geelgroen en sterk behaard. De beharing verminderd bij de rijping.


Neem de vruchten voorzichtig vast met de volle hand en breng ze omhoog. Een plukrijpe vrucht komt gemakkelijk los. De vruchtsteel is meestal zeer kort of zelfs ontbrekend.


EĆ©n boom of grote struik kan een grote kist met goudgele kweevruchten opleveren!


Kweepeer 'Lescovacka'


Er zijn meerdere kweerassen te bekomen bij sommige kwekers.


Doorgesneden vruchten verkleuren snel lichtbruin.


Abnormale inwendige bruinverkleuring.

Naargelang de cultuurvariƫteit (cv), worden kweevruchten meestal geplukt tussen eind september en half oktober. Bij een "vroeg seizoen" is het mogelijk dat ze reeds vanaf half september moeten geplukt worden.
In 2009 is de pluk van kweeperen 1-2 weken vroeger dan andere jaren. Op zandgronden en warme standplaatsen zijn de vruchten reeds rond 10 - 15 september plukrijp.
Bij rijpheid komen de kweevruchten komen gemakkelijk los, hebben een opvallend gele kleur en hebben bijna geen donzige beharing meer. Indien de kweevruchten te laat worden geplukt dan is er meer gevaar voor afvallen, beschadigen en schimmelen van de vruchten. Ook kan er een bruinverkleuring van het vruchtvlees voorkomen.
Meer lezen over het plukken van kweeperen en kweeappels - Cydonia oblonga .
Ook de vruchten van de Japanse sierkwee of dwergkwee - Chaenomeles species zijn zeer geschikt om te plukken en samen met kweeperen te verwerken. Recepten voor het verwerken van kweeperen.
Lees meer over de Japanse sierkwee - Chaenomeles.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten